Lucrările pe teritoriul României la gazoductul Iaşi-Ungheni, finalizate


Gazoduct Ungheni IasiLucrările principale pe teritoriul României la gazoductul dintre România şi Republica Moldova pe ruta Iaşi-Ungheni au fost finalizate, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), titularul proiectului. Instituţia a menţionat ieri că în perioada următoare vor avea loc mai multe verificări şi probe privind funcţionarea în condiţii de siguranţă, lucrări care presupun curăţirea conductelor, probe de presiune, interconectarea cu sistemul de transport.

Proiectul este dezvoltat în baza unui acord încheiat între ministerele economiei din România şi Republica Moldova şi are ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale din cele două ţări. România va furniza prin această con­ductă gaze Moldovei, la preţul pieţei. Pre­mierul Victor Ponta a participat, în august 2013, în Republica Moldova, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor, alături de pre­mierul Iurie Leancă şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Con­sor­ţiul care construieşte conducta de gaze, for­mat din companiile Habau PPS Pipeline Systems – Austria, Inspet şi IPM-Partners (România), a arătat că va respecta ter­menul contractual pentru execuţia „fi­rului prin­ci­pal“ al conductei, stabilit pen­tru 20 de­cembrie. Conducta are o lungime de 32 de kilometri pe teritoriul României, plus încă 11 kilometri în Republica Moldova. Pro­iectul de construcţie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 mi­lioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene. Moldova consumă anual 0,9 mld. metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom.  România consumă anual 14 mld. metri cubi de gaz, cea mai mare parte (80%) produs local, de companii pre­cum OMV Petrom sau Romgaz. Prin noua con­ductă, România poate furniza Republicii Moldova jumătate din necesarul de gaze.

Sursa: zf.ro

2 Responses to Lucrările pe teritoriul României la gazoductul Iaşi-Ungheni, finalizate

  1. Sa speram ca aceasta investitie se va dovedi de bun augur, dar parearea mea personala este ca Uniunea Europeana si Statele Unite vor sa izole cat mai mult Rusia de pietele europene si sa o arunce tot inspre Asia.
    Nu cred ca este deloc bine sa ii tot atatam atata pe rusi…
    Cu drag,

    • Ion MUNTEAN says:

      Eu cred ca politica UE si SUA vine mai degraba sa forteze rusia sa respecte regulile unei piete energetice comune dar rigididatea Gazpromului creaza de la sine efectul de izolare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: