LED-urile au monopolizat expoziția in domeniul electrotehnic de la Dortmund, Germania.


DSCN0207Expoziția în domeniul Electrotehnic din Dortmund, Germania este una din cele mai mari expoziții regionale în Germania pentru sectorul de inginerie electrică și echipament electronic industrial. Aceasta se organizează în fiecare an impar. La ediția 2013 a expoziției în Electrotehnică din Dortmund, Germania care se desfășoară în perioada 11-14 septembrie s-au înregistrat peste 400 de expozanți și se așteaptă peste 22300 de vizitatori.

La expoziția din acest an noile sisteme de iluminare pe bază de LED-uri (Light Emitting Diode) au demonstrat că în următorii 5-10 ani becurile utilizate în prezent pentru iluminat vor fi deja istorie. Cel puțin asta a fost impresia cu care am plecat de la expoziție. Adevărul este că noile tehnologii de iluminare au evoluat extraordinar de mult în ultimii 7 ani iar până la dominarea pieței nu mai este mult. În afară de consumul foarte mic de energie și durata lungă de viață LED-urile au înregistrat un progres semnificativ și la alți parametri cum ar fi limita temperaturii de culoare, indicele de redare a culorilor (CRI), iluminarea, fluxul luminos, etc.

Cel mai interesant indicator sigur că rămâne prețul. Progresul obținut de noile tehnologii de iluminare dar și concurența mare pe piața europeană deja arată semnale de scădere a prețului. În ultimii 2 ani acesta a scăzut cu aproximativ 10% și cu siguranță va menține această tendință. Pentru comparație, un bec pe bază de LED-uri de puterea 6W (CRI-80; Fluxul luminos-550 lm; Durata de viață – 40000 ore) care poate substitui un bec incandescent cu puterea de 60W poate fi procurat cu minim 15 Euro. Prețul pentru același bec cu CRI >90 crește cu cel puțin 15%. Prin urmare prețul rămâne principala provocare pentru aceste surse de iluminat care își vor face loc mai ușor în țările care au prețuri mari la energia electrică și treptat vor acapara toate piețele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: