Start construcției gazoductului Iași-Ungheni; Gaz mai ieftin din 2014


Pipeline-gas-PembrokeshireUK-_550x300Gazoductul Iași-Ungheni este un proiect paneuropean, iar Comisia Europeană va continua să sprijine financiar proiecte de interconectare dintre Republica Moldova și România.

Declarația a fost făcută astăzi, la Ungheni, de către Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la lansarea lucrărilor de construcție a gazoductului.

„Este o mare onoare să fiu împreună aici pentru a sărbători Ziua Independenței și să asistăm la lansarea acestui proiect cu adevărat paneuropean. Acest gazoduct are o importanță strategică pentru ambele țări. Urmează să diversifice aprovizionarea cu resurse energetice a RM. Acest gazoduct va spori securitatea energetică atât pentru RM, cât pentru întreaga regiune. Cooperarea din partea Europei reprezintă punerea în funcțiune a principiului solidarității. Aici vedem ce are Europa mai bun să ne ofere. În piața gazelor europene nu se oprește cu acest proiect. Există a doua etapă, cea de modernizare a infrastructurii energetice, ceea ce va permite livrarea de gaze europene către capitala RM, spre Chișinău. Integrarea pe piața de gaze europene va face ca această piață să fie mai competitivă și mai durabilă. Comisia Europeană este dispusă să sprijine financiar diferite proiece de interconexiune dintre RM și România. Ne referim nu doar la gaze, dar și la energie electrică. Totodată, UE se va asigura ca fondurile alocate să fie utilizate în cel mai eficient mod posibil”, a declarat Guenther Oettinger.

Prezent la eveniment, premierul României, Victor Ponta, a promis că va verifica personal cum vor decurge mersul lucrărilor pe șantiere.

„Sunt mândru că am împreună să facem ceva nu doar să vorbim. Împreună cu domnul Leancă vom verifica cum merg lucrările pe ambele părți. Suntem responsabili să nu ne oprim doar la acest proiect. Guvernul de la București nu trebuie să dea nici sfaturi, nici indicații, dar terbuie să muncim îmrepună astfel ca oamenii de pe ambele maluri să aibă o viață mai bună decât au în acest moment. Doar prin fapte va fi mai ușor să le explicăm oamenilor de ce este bine s tindă spe UR. Primii locuitori din zonă, dar și fabricile vor avea gaze la preț mai mic. Aceasta este de o mie de ori mai important decît o mie de vorbe despre Românie și UE”, a menționat Victor Ponta.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a menționat că gazoductul Iași-Ungheni va fi gata până la sfârșitul acest an, dar va fi dat în exploatare anul viitor.

„Acest gazoduct va consolida securitatea energetică a țării și va mări numărul locurilor de muncă. Ca acest eveniment să fie posibil s-a lucrat foarte mult la nivel de experți, dar și la nivel înalt. Drumul spre UE este lung și complex. Azi mai facem un pas ca să unim două maluri europene”, a spus și Iurie Leancă.

Comisia Europeană asigură şapte milioane de euro din costurile totale de 28 de milioane de euro ale gazoductului. Cu o capacitate maximă de transport de circa un miliard de metri cubi pe an, conducta va putea să asigure până la o treime din consumul de gaze al Republicii Moldova începând cu sfârşitul lui 2014.

Sursa: jurnal.md

Foto: naturalgasasia.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: