Europenii SUPĂRAȚI de demiterea lui Victor Parlicov


Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Janez Copać, a trimis o scrisoare președintelui parlamentului, Igor Corman, prin care avertizează că nu va tolera demiterea directorului ANRE Victor Parlicov.

Autorul scrisorii susține că prin demitrea lui Victor Parlicov, R. Moldova încalcă prevederile Tratatului Comunității Energetice semnat în 2010. „Independența instituțiilor care reglementează sectorul energetic este una din cerințele Uniunii Europene, și nu doar o expresie frumoasă. ANRE este garantul asigurării trecerii sectorului energetic al R. Moldova spre o piață deschisă și competitivă, în corespunndere cu viziunile UE. Datorită Agenției conduse de Victor Parlicov, țara D-voastră a înregistrat progrese în implementarea Tratatului Comunității Energetice. Dar prin decizia luată recent, R. Moldova riscă să-și piardă pozițiile în rapoartele noastre”, avertizează Janez Copać.

Funcționarul european nu pune la îndoială faptul că demiterea lui Parlicov a avut mai curând o motivație politic. „ Este evident că demisia lui Parlicov s-a produs din cauze politice. Tratatul comunității energetice nu prevede ca ANRE să reducă tarifele cu orice preț, dar să asigure tarife nediscriminatorii pentru a crea condiții competitive pe piață. Perminteți-mi să adaug că adoptarea celui de-al treilea Pachet Energetic pe care R. Moldova va trebui să-l implementeze în lunile apropiate,  pune accent pe independența ANRE. Noi cerem să revedeți decizia d-voastră. În caz contract, Secretariatul va impune sancțiuni împotriva R. Moldova și va pune în discuție acest subiect la Consiliul Ministerial care va avea loc în curând”, a încheiat Janez Copać.

Sursa: timpul.md

2 Responses to Europenii SUPĂRAȚI de demiterea lui Victor Parlicov

  1. Salut, Ion! Și eu am suspiciuni față de raționamentul hotărîrii parlamentului… Dar unde-i actul cela administrativ la care se referă punctul 3 al art.22, îl va vedea cineva vreodată?
    Și încă una, Parlicov va continua să dețină președenția ERRA?
    Sînt foarte curios, Mulțumesc!

    • Ion MUNTEAN says:

      Dupa argumentarea solicitarii de demisie nu m-ar mai surprinde nimic. In cazul ERRA cred ca este necesara o noua sedinta a consiliului coordonator al asociatiei pentru a intari noul director ANRE in acea pozitie sau a numi un nou presedinte. Dar asta se va intimpla ceva mai tirziu, mai intii subiectul demiterii lui Parlicov se pare ca va fi discutat la urmatoarea sedinta a Consilului Ministerial al Comunitatii Energetice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: