Unele sugestii cu privire la Contractele de Performanță Energetică


453_shutterstock_63157831_financing+EE2_resizedÎn acest an, Comisia Europeană a lansat Campania Contracte de Performanță Energetică (EPC), în colaborare cu Oficiul pentru Convenția primarilor (CoMO). În acest cadru, CoMO organizează lunar, webinare specifice fiecărei țări cu privire la acest subiect și a participat în luna ianuarie la Conferința ESCO 2013. Aceste activități au oferit ocazii pentru a înțelege mai bine peisajul de reglementare a EPC, provocările și oportunitățile sale.

Printre principalele concluzii și constatări, este de remarcat faptul că procesul de dezvoltare a proiectelor ESCO durează de obicei 8-12 luni înainte de a se lua decizia DA sau NU cu privire la contractul propriu-zis. Cele mai multe dintre afaceri ESCO în Europa sunt înregistrate în sectorul public. Reglementările de achiziții publice au un impact major asupra dislocării EPC. În acest context, obstacole majore în special includ:

  • Lipsa de informații cu privire la instalațiile / clădirile ce urmează să fie licitate
  • Cultura de achiziții publice
  • Cadrul legislativ incert (stabilitatea și predictibilitatea reglementărilor sunt esențiale pentru investiții de succes)

Un sondaj efectuat recent la 1.000 de municipalități într-un stat german a constatat că mai puțin de 15% administrează un sistem de management energetic cu cel puțin un control lunar asupra consumului și instalațiilor, deși aceasta este o condiție importantă pentru contractele EPC.

În forma sa actuală, UE a stabilit realizarea a doar jumătate din obiectivul de eficiență energetică de 20%. Prin urmare, este de o importanță crucială ca guvernele naționale și municipalitățile să meargă mai departe pentru a obține economiile necesare.

Cu titlu de exemplu, programul de reabilitare a clădirilor publice din Londra RE:FIT a demonstrat în mediu 20% de economii de energie (cu peste 100 de clădiri reabilitate până în prezent), cu sprijinul acordat la elaborarea proiectului și selectarea furnizorului.

By way of example, the London public building retrofit programme RE:FITresulted in a 20% average energy savings (with over 100 buildings covered so far), with support provided to project preparation and supplier selection.

Imagine: Shutterstock

Sursa: http://www.conventiaprimarilor.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: