600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe bază de biomasă în condiţii avantajoase


Peste 600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe biomasă, o parte din cheltuieli fiind rambursate din fonduri europene. Guvernul, cu suportul Proiectului UE-PNUD „Energie şi  Biomasă”  au lansat un Program de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe bază de biomasă pentru gospodăriile casnice.

Prin lansarea acestui program, tehnologiile moderne pe bază de biomasă devin mai accesibile. Gospodăriile casnice din sate şi orăşele mici vor putea cumpăra cazane de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte, 30% din costuri fiind rambursate din fonduri europene.

Mă bucur să anunţ că prin lansarea acestui program oferim şansa unui nou grup de beneficiari – persoane fizice – să cunoască avantajele utilizării energiei din biomasă. Cei  640.000 de Euro acordaţi de Uniunea Europeană  în cadrul programului vor permite acordarea de subvenţii  pentru circa 600 de cazane.  Este un start semnificativ ce va ajuta sute de familii să economisească bani la încălzirea propriilor case. Totodată, noul program va impulsiona dezvoltarea unei noi pieţe create deja în Republica Moldova: cea de producere a combustibilului din biomasă, dar şi a tehnologiilor pe bază de biomasă”, a declarat  Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, la evenimentul de lansare a Programului.

Cazanele ce vor fi procurate în cadrul acestui program vor fi produse şi/sau asamblate în Republica Moldova. Până în prezent, nouă companii au fost acreditate de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică să ofere cazane pentru gospodării casnice în cadrul programului. Companiile respective au în portofoliu o gamă variată de cazane produse în Republica Moldova sau asamblate local de la producători renumiţi din Europa, cum ar fi Germania, Polonia, Cehia, România, Letonia, Grecia. Procesul de acreditare a companiilor ce vor livra cazane pe biomasă este unul continuu.

„Programul de stimulare a procurării cazanelor pe bază de biomasă contribuie la crearea unei noi industrii, în care deja activează câteva sute de agenţi economici – producători de brichete şi pelete, de cazane, distribuitori, nemaivorbind de producătorii agricoli. La rândul lor, consumatorii casnici vor beneficia de preţuri reduse în raport cu consumul de gaze naturale, oferite de tehnologiile avansate în domeniu”, apreciază noul program Viceprim-ministrul, Ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr.

Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice a fost lansat în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 „Prin lansarea acestui program, creăm, de fapt, un lanţ întreg de oportunităţi, deopotrivă pentru bărbaţi şi femei: se dezvoltă sectorul naţional de producere şi asamblare a cazanelor moderne pe bază de biomasă, dar şi cel de producere a combustibilului din biomasă, se lansează noi afaceri şi se creează noi locuri de muncă. Într-un final, banii investiţi rămân în Republica Moldova şi contribuie la dezvoltarea ei. Şi ce este la fel de important: protejăm mediul ambiant prin reducerea consumului de energie din surse fosile”, susţine Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.

Bugetul total al programului este de 640.000 de Euro. Valoarea maximă rambursată din fondurile programului este de 1.000 de Euro per cazan instalat.

Mail multă informaţie despre Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice o găsiţi pe www.biomasa.aee.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: