CONCURSUL PENTRU PREMIILE MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ, EDIŢIA 2012, S-A LANSAT


Cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice s-a lansat. Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică a lansat astăzi competiţia MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute pe 2 iulie.

Scopul competiţiei – o premieră pentru Republica Moldova – este de a susține cele mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

„Suntem în plin proces de modificare a Strategiei Energetice a Republicii Moldova, considerând că ea trebuie să fie una realistă, pragmatică și capabilă să asigure creșterea sectorului și fortificarea securității energetice a țării. Asumarea acestei strategii se traduce printr-un șir de acțiuni concrete, nu numai de ordinul angajamentelor politice, ci și de ordinul inițiativei private și publice în domeniu. Am mai spus și continuu să afirm că vom putea vorbi despre existența unei strategii energetice doar atunci, când fiecare locuitor al țării își va asuma fiecare virgulă a acesteia. Și competiția pe care o lansăm astăzi demonstrează susținerea noastră pentru cei care gândesc strategic, acționează responsabil, creând noi oportunități pentru afaceri în domeniul energetic și asigurând dezvoltarea regională și crearea de noi locuri de muncă în localitățile noastre”, a declarat Valeriu Lazăr, Prim Viceprim-ministru, Ministru al Economiei.

Concursul este deschis pentru instituţiile publice, reprezentanţi ai sectorului privat, ONG-uri, fundaţii, grupuri de inițiativă, mass media, mediul academic şi persoane fizice care au realizat cu succes iniţiative notabile, inovative și ambiţioase în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Participanţii la concurs vor concura pentru următoarele categorii instituite:

1. Cel Mai Bun Proiect în Energia Solară, Eoliană, Hidraulică, Geotermală;

2. Cel Mai Bun Proiect al Anului în Energie din Biomasă, Biogaz, Biocarburanţi;

3. Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public şi/sau privat;

4. Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare şi Sensibilizare;

5. Cea mai bună Iniţiativă Educaţională în Promovarea Energiei Regenerabile şi a Eficienţei Energetice;

6. Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor.

„Competiţia Moldova Eco-Energetică reprezintă un apel pentru acţiune către întreaga ţară. Prin această competiţie vrem să demonstrăm că putem fi eficienţi, inovativi şi competitivi, fie că e vorba de instituţii publice, fie de companii private, fie consumatori casnici şi mai ales tineri, care vor trebui să facă faţă, într-un viitor mai mult sau mai puţin previzibil, provocării deficitului de resurse energetice tradiţionale”, a declarat Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. Câştigătorii din fiecare categorie vor fi selectaţi de paneluri independente formate din experţi naţionali, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Eficientă Energetică, ministerelor de sector, mediului academic şi societăţii civile. Dosarele depuse de către participanţi vor fi examinate în trei etape: Examinarea de către panelurile de evaluare, Vizita de verificare în teren şi Decizia Consiliului de Coordonare.

Premiile MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ vor fi acordate anual, în cadrul unui eveniment festiv, în semn de recunoaştere a realizărilor proeminente în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova. Acestea vor recunoaşte campionii sectorului eco-energetic şi-i vor inspira pe alţii să-i urmeze. Competiţia Moldova Eco-Energetică este realizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova. Mai multă informaţie despre Moldova Eco-Energetica şi formularele de participare găsiţi pe http://www.aee.md

Sursa: Proiectul Energie și Biomasă în Moldova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: