Erori in procesul de izolare termica descoperite dupa situatii tragice


De ceva timp în Moldova au luat amploare lucrările de reabilitare termică a locuințelor, un lucru util și înțelept in esența sa. Adevărul este că aspectele de securitate și eficiență sunt neglijate de cele mai multe ori. Aceasta se întâmplă din mai multe considerente, fie din necunoaștere, fie din lipsa de resurse financiare, lipsa de suport tehnic, etc. În continuare voi prezenta un exemplu care demonstrează importanța respectării aspectelor de securitate anti incendiară a lucrărilor de izolare termica.

În procesul de izolare termica a locuințelor, în dependență de tipul materialului termoizolant utilizat se aleg și materialele suport pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare. În cazul utilizării polistirenului pentru izolare termică, conform tehnologiei corecte, se aplică adeziv pe tot perimetrul plăcii de polistiren(lățimea de cel puțin 10 cm ) și simetric în două puncte în mijlocul plăcii. După ce aceasta este plasată pe perete se prinde în cel puțin 2 cuie. Ce se întâmplă în realitate? Cei care efectuează lucrările de izolare termică ori prind placa de polistiren cu adeziv în câteva puncte ori doar în cuie. De multe ori beneficiarii de asemenea lucrări nici nu cunosc tehnologia care a fost aplicată și nici nu pot face o evaluare a calității lucrărilor deoarece acestea sunt efectuate de companii pretinse a fi specializate în asemenea lucrări. Cu părere de rău efectele negative ale lucrărilor devin cunoscute mai târziu, după apariția mucegaiului sau lipsa efectului termoizolant. Mai rău acestea pot fi văzute în cazul unor situații nedorite de incendiu, așa cum este prezentat și în imaginile de mai jos.

La prima vedere nu vedem mare diferență între aceste imagini, ambele exprima consecințe negative dar analizându-le din punct de vedere al tehnologiei utilizate pentru izolare observăm o diferență semnificativă care și face diferența consecințelor. Prima imagine este făcută în Republica Moldova. Aici vedem că din cauza unui incendiu izbucnit în spatele casei acesta sa extins pe toată suprafața peretelui afectând pereții laterali și chiar cel din față, mai mult ca atât incendiul a afectat și interiorul locuinței.

A doua imagine este făcută în Germania și surprinde o clădire care a fost incendiată de la coșul de gunoi plasat lângă perete. Spre deosebire de prima imagine, aici putem observa că flacăra nu sa extins pe suprafața întregului perete, afectând doar o porțiune din acesta de la locul apariției in sus.

Ața cum am menționat mai sus, diferența între cele doua situații constă în tehnologia de izolare termica. Anume faptul că în cazul doi izolarea a fost făcută respectând tehnologia propriu zisă, adezivul plasat pe perimetrul plăcii de polistiren a blocat extinderea focului pe lateral pe când în primul caz adezivul fiind plasat doar în câteva puncte pe placa de polistiren a permis ca flacăra să ocolească aceste puncte și să se extindă pe întreaga suprafață a peretelui consecințele negative fiind semnificativ mai mari. Prin urmare daca ar exista un cadru regulator bine pus la punct, beneficiarul de lucrările de izolare termică din primul caz ar putea da în judecată compania care a efectuat lucrări din cauza calității proaste și nerespectarea tehnologiei corecte pe care Moldova încă nu o are standardizata din păcate.

One Response to Erori in procesul de izolare termica descoperite dupa situatii tragice

  1. Asa “mesteri” sunt peste tot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: