ISO 50001 a fost adoptat ca standard national – SM ISO 50001:2012 Sisteme de Management al Energiei


Dupa ce  la 15 iunie 2011 a fost publicat standardul international ISO 50001 – Sisteme de Management al Energiei, in octombrie 2011 o echipa de experti din Moldova au beneficiat de primele instruiri pe subiectul acestui standard. Mai curind standardul a fost adoptat ca standard national. Atit instruirea care cit si adoptarea standardului au fost  realizate cu sprijinul  programului UNIDO (United Nations Industrial Development Organization) in cadrul proiectului implementat de catre Oficiul Schimbarea Climei „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin imbunatatirea eficientei energetice în sectorul industrial din Republica Moldova”.

Facilitarea accesului ISO 50001 prin traducerea si adoptarea acestuia in calitate de standard national va oferi posibilitatea intreprinderilor doritoare care presteaza orice gen de activitate, in deosebi celor enegofage, sa sporeasca eficienta consumului de energie, respectiv reducerea ponderii costurilor pentru energie in pretul final al produselor. La moment citeva intreprinderi pilot din Republica Moldova printre care S.A. Franzeluța, S.A. Carmez, S.A. Macon, S.R.L. JLC, S.R.L. Lactis, S.R.L. Natur Bravo, S.R.L. Sudzuker Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei,  implementeaza acest standard iar in toamna 2012 se asteapta primele rezultate ale implementarii. Proiectele pilot privind implementare a ISO 50001 la intreprinderile mentionate are loc sub supravegherea a doi experti internationali, coautori ai standardului.

Cei care doresc sa intre in posesia standardului il pot procura la pretul de 116,40 MDL de la Fondul National de Standarde a Institutului National de Standardizare si Metrologie.

2 Responses to ISO 50001 a fost adoptat ca standard national – SM ISO 50001:2012 Sisteme de Management al Energiei

  1. Alexandra Dincu says:

    din cate stiu eu standardele se achzitioneaza de la ASRO – Asociatia de Standardizare din Romania.

    • Ion MUNTEAN says:

      Da, in cazul Romaniei in cazul Republicii Moldova este Institutul National de Standardizare si Metrologie. Chiar sunt curios, Romania a adoptat acest standard?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: