Cele mai frecvente 10 întrebări legate de biocombustibilii solizi


1.    Ce reprezintă peletele și brichetele, din ce sunt produse?

Răspuns: Atât peletele cât și brichetele sunt combustibili solizi produși din biomasă. La producerea de pelete de obicei se utilizează rumegușul de lemn, coaja de floarea soarelui și alte deșeuri agricole lemnoase. Dimensiunea unui pelete variază între 4-15 mm diametrul și 10-70 mm în lungime. La producerea brichetelor, în calitate de materie primă se poate utiliza aproape toate tipurile de deşeuri din lemn şi deșeuri provenite din agricultura primară: paie de grâu, paie de orez, stemul şi frunzele de porumb, coaja de floarea-soarelui, şi multe altele. Lungimea acestora variază între 250 mm și 400 mm iar diametrul de aproximativ 80 mm. Pot exista brichete și sub altă formă.

 2.    Care este prețul biocombustibililor solizi?

Răspuns: Piața biocombustibililor solizi este în proces de dezvoltare. Conform studiilor de piață efectuate prețul biocombustibililor solizi depinde în mare parte de tipul materiei prime utilizate și variază după cum urmează, pelete: 1700-2800 lei/tonă; brichete: 1500 – 2000 lei/tonă; paie: 600 – 750 lei/tonă.

 3.    Care este prețul centralelor termice pe bază de pelete, brichete și paie?

Răspuns: Prețul centralelor termice variază în funcție de tipul acestora, dispozitivele conexe și producător. Conform studiilor efectuate în cadrul Proiectului Energie și Biomasă finanțat de UE șu UNDP, costurile orientative sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Cazan: (costul mediu 1kW cu puterea instalată)

Paie

Brichete

Pelete/Combinate

< 100 kW

100-150 kW

150 – 300 kW

> 300 kW

94 EUR

202 EUR

172 EUR

148 EUR

75-95EUR

65-70 EUR

70 EUR

65 EUR

94-130 EUR

172 EUR

140 EUR

140 EUR

 4.    Există centrale termice pe bază de pelete care pot fi utilizate în apartamente?

Răspuns: Deoarece în procesul de ardere a biomase se elimină CO2, centralele termice de acest tip sunt dotate cu sistem de evacuare a fumului. În cazul în care blocul de locuit nu permite instalarea sistemelor de evacuare a fumului în mod centralizat, atunci acest tip de cazane nu poate fi utilizat în apartamente. Restricții în acest sens ar putea exista și din partea APL.

 5.    Unde pot fi depozitate paiele dacă școala (instituția beneficiară de centrală pe paie) nu are suficient spațiu pentru depozitare?

Răspuns: Există câteva posibilități. Prima ar fi de a conveni cu furnizorul ca acesta să livreze cantități mai mici la anumite perioade de timp, de exemplu cantitatea necesară pentru o lună de zile. O altă variantă este identificarea în localitate a unui depozit de bază unde să fie aduse toate paiele necesare pentru sezonul rece al unui an (eventual rezerve pentru următorul an) și de la depozitul de bază, periodic, să fie aduse cantități într-un depozit temporar, în funcție de capacitatea acestuia, de exemplu cantitatea necesară pentru o lună de zile.

6.    Cum are loc alimentarea centralei termice cu paie?

Răspuns: Există două posibilități: manual și mecanizat. Alimentarea manuală cu paie a cazanelor are loc în cazul în care capacitatea acestora este mică și paiele sunt legate în cantități mici (10-30 kg). În cazul în care capacitatea cazanelor este mare și localitatea dispune de tehnică motorizată (tractoare dotate du dispozitive speciale de ridicare a baloatelor de paie) alimentarea se face mecanizat. Baloatele de paie utilizate pentru cazanele de capacitate mare au și greutatea mai mare (50-300 kg).

7.    Cum are loc calcularea capacității cazanului care urmează a fi instalat pentru încălzirea unei clădiri?

Răspuns: Puterea cazanului (P) se calculează în funcție de volumul clădirii (V), parametrii de transfer termic ai elementelor constructive, regimul de utilizare, numărul de utilizatori, etc. Într-o abordare mai simplistă puterea poate fi calculată considerînd unele pierderi inevitabile printr-un coeficient de rezervă (R) care variază în limitele 1.15-1.2 în dependență de regimul de utilizare a clădirii și capacitatea acesteia de a păstra căldura. Formula de calcul este: P=V*R/25 unde 25 este coeficientul de utilizare a termocentralei pe bază de biomasă.

 8.    Există posibilitatea automatizării procesului de alimentare a centralelor termice cu biocombustibili solizi?

Răspuns: Alimentarea automatizată cu biocombustibili solizi are loc în cazul centralelor pe bază de pelete deoarece acestea sunt de dimensiuni mici și sunt ușor manevrabili. În celelalte cazuri acest lucru este puțin practicat deoarece dimensiunea brichetelor și baloatelor de paie face ca metoda de alimentare automatizată să fie costisitoare în plus că spațiul ocupat de sistemul propriu zis cu rezervorul este destul de mare.

 9.     Pot fi alimentate cu cărbune centralele pe bază de pelete sau brichete?

Răspuns: Pe piață există centrale termice combinate care permit acest lucru. În cazul în care în documentația tehnică furnizată de producător nu este specificată această posibilitate nu trebuie de alimentat centrala termică pe biocombustibil cu cărbune, acest lucru atr putea duce la pierderea garanției.

 10.   Cum are loc evacuarea cenușii din camera de ardere?

Răspuns: Evacuarea cenușii din camera de ardere se efectuează manual cu dispozitive special destinate acestui proces. În cazul centralelor mari acest lucru se face cu lopata. Este important ca evacuarea cenușii să se facă după ce ne-am asigurat că camera de ardere sa răcit. Depozitarea cenușii trebuie să se facă într-un loc amenajat pentru a evita situații de incendii deoarece cenușa poate conține jăratic. Ulterior aceasta poate fi împrăștiată pe câmpuri agricole în calitate de îngrășăminte naturale.

8 Responses to Cele mai frecvente 10 întrebări legate de biocombustibilii solizi

 1. Nicu says:

  Foarte interesant articol. Chiar trebuia sa fac un articol la civica despre biomasa si energie. Ce alta informatie mai trebuie cand exista articolul tau. Ms mult! Imi voi termina tema mai devreme+ voi afla lucruri noi+ voi reusi sa pariez pe: pariuri sportive. Apropo Ion face o treaba buna. Extrordinare articole. Informatie utila si actuala. Keep it doing!

 2. Lucia says:

  Felicitari! Bravo! Informatia care ai acordat-o pe acest blog, sper sa ajute pe toti cei ce au dorinta de a face ceva foarte necesar pentru Moldova…Sa stii ca sunt minrda cu un asa consatean)

  • Ion MUNTEAN says:

   Lucia multumesc pentru apreciere. Intr-un an doi va fi oportuna afacerea pe biomasa si in satucul nostru dupa tendinta de prelucrare a terenurilor agricole, asa ca…

 3. Garştea ANDREI says:

  Buna, de unde aş putea cumpăra o cntrală termică pe paie pentru casă pe pămînt şi cam ce preţuri sînt

 4. IO N says:

  LA UN CAZAN PE PAIE SE POATE ALIMENTA SI CU BRICHETE?

  • Ion MUNTEAN says:

   Practica arata ca se poate insa depinde foarte mult de tipul brichetelor si a cazanelor. Daca in cartea tehnica e specificat ca acesta este destinat pentru arderea paielor la o eventuala defectiune din diverse motive, in urma utilizarii brichetelor, furnizorul cazanului va poate anula garantia. Altceva este ca nu prea se justifica din punct de vedere financiar sa ardeti brichete scumpe (produse din paie) in cazane pe paie.

 5. Ion MUNTEAN says:

  Reblogged this on ionmuntean.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: