Gazprom ar putea contesta cel de-al treilea pachet energetic al UE


Normele celui de-l treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care îi interzic uneia şi aceleiaşi companii să se ocupe şi de livrarea, şi de transportul de gaz şi energie electrică, ar putea fi contestate. Potrivit ministrului energiei din Federaţia Rusă, Serghei Şmatko, Rusia analizează posibilităţile juridice care i-ar permite să eludeze noile norme europene. De altfel, acest lucru va fi greu de realizat, în cazul în care Gazprom nu va face la rândul său concesii serioase şi nu va permite accesul altor furnizori la gazoductele sale, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

“Rusia avea încheiat mai demult cu Europa un acord de cooperare, acord ce nu presupunea înrăutăţirea condiţiilor economice de lucru pentru companiile noastre. În ceea ce priveşte cel de-al treilea pachet energetic, acesta a fost adoptat mai târziu”, a subliniat Şmatko. Potrivit ministrului rus, în prezent Moscova caută posibilităţi de aplicare a respectivului acord, însă “dacă nu va găsi astfel de posibilităţi, va contesta acordul”.

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, adoptat în 2009, include şase documente care prevăd restricţii privind activitatea companiilor integrate în plan vertical în sectorul energetic. Gazprom este de părere că aceste noi norme înrăutăţesc condiţiile pentru desfăşurarea businessului său în calitate de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Din acest motiv, Moscova s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva celui de-al treilea pachet energetic, însă Comisia Europeană nu intenţionează deocamdată să facă unele concesii în această problemă.

Între timp, Rusia i-a solicitat Franţei să sprijine încheierea unui acord cu UE privind cooperarea în realizarea de proiecte de infrastructură transfrontaliere pentru exportul de gaz natural şi în activitatea comună a sistemelor electro-energetice. Un document în acest sens a fost semnat în noiembrie 2011, de premierii rus şi francez, Vladimir Putin şi Francois Fillon. În acelaşi document este stipulat că Rusia roagă Franţa să acorde sprijin în vederea acordării pentru gazoductul South Stream a statutului de “proiect de interes european”.

În opinia experţilor, o schimbare a poziţiei ferme pe care UE a adoptat-o în problema aprovizionării cu resurse energetice va fi greu de obţinut. Nu există nicio “posibilitate juridică” de revizuire a legilor europene, este convins expertul în consultanţă Mihail Krutihin. “Practic, Rusia insistă ca legile UE să nu se aplice în relaţia cu Gazprom”, subliniază Krutihin, exprimându-şi îndoiala că o asemenea solicitare ar putea avea sorţi de izbândă. În ceea ce priveşte conferirea pentru South Stream a statutului de “proiect de interes european”, acest lucru este cu desăvârşire nerealist, în opinia aceluiaşi expert. “Rusia se adresează ba unei ţări, ba alteia, încercând să acţioneze după principiul “dezbină şi stăpâneşte”. Însă, este necesar să se ţină minte că există o poziţie solidară a UE. Negocieri pe marginea celui de-al treilea pachet energetic sunt posibile, însă concesii ar trebui să facă tocmai Gazprom: prevederea conform căreia la un gazoduct care interesectează graniţele unei ţări-membre a UE trebuie asigurat accesul altor furnizori nu poate fi eludată. Nu este permis niciun fel de monopol, atenţionează europenii”, explică Krutihin.

Analistul rus Grigori Birg este convins că UE şi Rusia vor trebui să ajungă la un compromis. “În pofida faptului că în ultima vreme se fac auzite din ce în ce mai des declaraţii privind diversificarea pieţelor de export ale Gazprom şi pătrunderea companiei ruse pe piaţa asiatică, concernul este interesat de menţinerea pieţei europene la fel de mult cum este interesată şi Europa în importuri fără probleme de gaz rusesc. Livrările de gaz natural spre China vor începe cel devreme în 2015”, precizează Birg. Expertul nu exclude posibilitatea ca gazoductele transnaţionale ale Gazprom să fie declarate “infrastructură energetică transeuropeană”, noţiune care într-adevăr nu intră sub incidenţa celui de-al treilea pachet energetic al UE.

Sursa: money.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: