Epopeea negocierilor continua… La mulți ani stimați consumatori!


Și iată e sfârșit de an, și iată că iar ne gândim la un cadou pentru cei dragi. Unii șiar dori ceva zapadă în calitate de cadou dar natura totuși se pare că ține cu cei cărora abia de le ajung bani de cadouri pentru Moldovagaz, Termocom, RED-uri, etc. În pofida faptului că prețul gazelor pentru sezonul rece 2011-2012 rămâne destul de mare, pentru ultimele luni din 2011, din cauza temperaturilor relativ mari, facturile la energie pentru unii sunt mai mici. Ma refer la cei care au posibilitatea de a-și gestiona consumul de energie în locuință. Același lucru ar trebui să se întâmple și în cazul consumatorilor conectați la sistemul centralizat doar că efectele sunt mai puțin simțite de aceștea (nu intru acum in problemele tehnice și de management din acest sector).

Cu toate că oficialii noștri promiteau cadouri în ajunul sărbatorilor de iarnă cu prețuri mai reduse de achiziție a gazelor iată că realitățile sunt un pic altele, încă trei luni de zile contractul de procurare a gazelor din federația rusă, semnat în decembrie 2006, ramâne în forță. Nimic surpinzător, partenerii ruși ca deobicei obțin în negocieri ceea ce-și propun. Cu părere de rău oficialii responsabili de negocieri nu văd nimic grav, ce dacă pupulația va mai achita încă trei luni de zile energia consumată la același tarif de procurare a gazelor. Reducerea de 5 USD/1000 m3 nici nu îndrăznesc să o iau în calcul, este doar pentru a justifica călătoriile demnitarilor noștri la Moscova, ca altfel… Defapt aceste luni sunt cele în care consumul de gaze naturale este cel mai mare, vara cine mai are nevoie de căldură.

Din toată istoria negocierilor putem face următoarea concluzie. Republica Moldova nu a demonstrat o poziție consecventă și hotărâtoare pe parcursul negocierilor. Negocierea unui nou contract de procurare a gazelor în Republica Moldova era una din prioritățile Ministerului Economiei pentru anul 2011, oficial. Așa sa întâmplat că prin octombrie, în toiul negocierilor, la Chișinău să fie organizată conferința Tratatului Comunității Energetică la care Moldova a devenit membru în mai 2010. La conferință a fost semnat angajamentul implementării pachetului energetic 3 de către mai multe țări din Europa de Sud -Est printre care Republica Moldova și Ucraina. Principalele aspecte pe care le promovează acest pachet de reguli constau în separarea producerii, transportului şi distribuţie în sectorul gazelor naturale şi energiei electrice, acordarea unor competenţe mai mari autorităţilor regulatorii şi siguranţă mai mare consumatorilor. Pachetul energetic 3 de asemenea stabileşte reguli de acces la infrastructura de transport pentru părţile terţe şi introduce soluţii care să facă mai dificil preluarea controlului asupra sistemelor de transport de către companiile străine. Gazprom fiind o companie monopolistă în mai multe țări sigur că nu este încântată de această decizie. Defapt nemulțumirea Gazprom-ului față de acest document a fost vizibilă la momentul adoptării acestuia de către țările membre UE în 2009, care a perceput documentul ca fiind împotriva principiilor de dezvoltare a pieței gazelor naturale promovate de Gazprom.

Nu neg importanța acestui document pentru Republica Moldova, chiar din potrivă promovez parcursul politicii energetice pro europene dar maniera în care aceasta se realizează pare a fi una nu prea reușită. În același timp încercăm să uităm despre problema proprietăților Gazprom-ului în Moldova care este defapt punctul de la care trebuie să pornească implementarea celui de al trei-lea pachet energetic. În plus Republica Moldova este restantă și la implementarea pachetului energetic 2, neavând încă interconexiunea cu sistemul european de transport al gazelor. Până la urmă ne dăm seama că ori intenționat sa mers pe această cale pentru a tulbura negocierile cu Gazpromul sau responsabili de negocieri nu șiau făcut bine meseria.

Potrivit ultimelor negocieri purtate săptămâna aceasta partea moldovenească şi-a asumat obligaţia să elaboreze şi să prezinte către SAD Gazprom pînă la 31 martie 2012 un mecanism clar de achitare a datoriilor istorice şi să asigure garanţii de protecţie a investiţiilor acestuia în Republica Moldova, în contextul asumării obligaţiilor de implementare a directivelor energetice europene (comunicat de presă Moldovagaz). Din păcate nu este clar despre care datorii merge vorba, cele acumulate în regiunea transnistreană sau pe malul drept al nistului. Defapt problema datoriilor este soluția Gazprom-ului pe care o utilizează de fiecare dată când apar dificiențe în colaborarea modo-rusă.

Epopeea negocierilor continua… La mulți ani stimați consumatori!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: