Gazprom a redus cu 15% tranzitul de gaze prin Republica Moldova


Livrările au fost reduse ca urmare a deciziei Turciei de a nu mai prelungi acordul său cu Rusia, încheiat în urmă cu 25 de ani, privind importul de gaz rusesc.

Începând cu 1 octombrie 2011, Gazprom a început să reducă volumul de gaze livrate spre Turcia şi respectiv tranzitul de metan prin Ucraina , Republica Moldova, România şi Bulgaria.  „Datele operative arată că volumul de gaze transportat prin Moldova s-a diminuat deja cu 15%”, a declarat Iacov Cazacu, vice-preşedinte al companiei Moldovagaz.

Diminuarea tranzitului de gaze prin ţară va duce la scăderea veniturilor ţării de la prestarea acestui serviciu. Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a anunţat duminică la CNN-Turk că ţara sa a decis să nu mai prelungească acordul său cu Rusia, încheiat în urmă cu 25 de ani, privind importul de gaz rusesc.

În baza acordului din anul 1986, Rusia furnizează Turciei circa şase miliarde de metri cubi de gaze naturale anual via Ucraina, Republica Moldova, România şi Bulgaria. Rusia furnizează, de asemenea, gaz Turciei direct prin conducta Blue Stream, prin Marea Neagră.

În 2010, Rusia i-a furnizat Ankarei 18 miliarde de metri cubi de gaz, respectiv 60% din consumul intern de gaz al Turciei.

Sursa: adevarul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: