Gazprom va controla un sfert din piata de electricitate din Rusia


Grupul rus de stat OAO Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a anuntat ca subisidiara sa din domeniul productiei de energie electrica (Gazprom Energoholding) isi va uni activele cu compania de utilitati KES Holding, o subsidiara a Renova Group, societate controlata de magnatul Viktor Vekselberg, pentru a da nastere celui mai mare producator de energie electrica din Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Viktor Vekselberg si directorul general al Gazprom, Alexei Miller, au semnat, joi, un acord in urma caruia Vekselberg isi transfera participatiile pe care le detine la patru companii producatoare de electricitate din Rusia (TGK-5 , TGK-6 , TGK-7 si TGK-9) catre Gazprom Energoholding, in schimbul unei participatii de 25% plus o actiune din noua companie de utilitati creata in urma fuziunii.

”Compania va avea o marime similara cu cea a altor mari grupuri energetice precum E.ON si EDF, urmând a controla un sfert din piata de electricitate din Rusia, cu o capacitate totala de generare de 52 de Gigawati”, a declarat Alexei Miller.

In urma fuziunii, care ar putea sa aiba loc pâna la finele anului, Gazprom Energoholding va fi restructurata si ar putea sa-si listeze actiunile pe piata bursiera. „Obiectivul nostru este sa cream o companie care sa-si tranzactioneze actiunile pe bursele straine si autohtone”, a declarat Viktor Vekselberg.

Gazprom, companie la care actionar majoritar este statul rus, este cel mai mare producator mondial de gaze naturale si in prezent detine patru companii producatoare de energie electrica (Mosenergo , OGK-2 , OGK-6 si TGK-1) a caror productie se ridica la 36GW, sau 17% din productia de energie electrica a Rusiei.

Sursa: inforusia.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: