ISO 50001:2011SISTEM DE MANAGEMENT AL ENERGIEI – TESTAT ÎN CADRUL UNUI PROGRAM PILOT


Noul standard ISO 50001 – Sistem de Management al Energiei publicat pe 15 iunie 2011 a fost testat în cadrul unui program pilot la care au participat două companii. Aceste companii chiar de la început  au înregistrat îmbunătăţiri substanţiale în ficienţa energetică cu efecte financiare pozitive. Rezultatele au fost raportate pe 17 iunie 2011 în cadrul conferinței de lansarea de către ISO a noului standard la Geneva International Conference Centre (CICG), Elveţia.

Una din cele două companii a fost o întreprindere din domeniul producerii substanțelor chimice deținută de compania Dow Chemicals. În urma proiectului pilot aceasta în decurs de 2 ani a redus consumul de energie cu 17,9% . În același timp, principiile ISO 50001 au fost implementate cu succes de către o întreprindere mică din Houston, Texas care are 36 de angajați. În doi ani aceasta a atins economii de energie de 14,9 %, ceea ce înseamna aproximativ 250 000 USD pe an cu zero investiții de capital.

Astfel ISO 50001 pe lângă faptul ca aduce îmbunătățiri de management organizațional are și efecte economice vizibile în termeni reduși. Efectele economice vizibile în termeni reduși care pot fi obținute prin implementarea standardului sunt unul din elementele care îl va clasa în topul celor mai bune standarde.

Ken Hamilton, Director, Global Energy and Sustainability Services, Hewlett Packard (USA), în cadrul conferinței de lansare s-a arătat foarte optimist în privința succeselor noului standard pe care îl descrie ca fiind unul “foarte pragmatic” care va ajuta companiile să integreze managementul energetic cu practicile din business. La fel a menționat că acest standard va permite companiilor multinaționale, cum ar fi Hewlett Packard, să reducă costurile de energie și să îmbunătățească eficiența consumului de energie pe parcursul lanțului global de aprovizionare.

Secretarul general ISO, Rob Steele a apreciat înalt activitatea  celor peste 100 de experți din 45 de țări care au fost implicați în dezvoltarea standardului. La fel acesta a susținut că “Problemele energetice nu mai sunt probleme tehnice ci probleme de management cu impact pe linia de jos iar timpul pentru abordarea acestor probleme este acum.”

Cum funcționează standardul ISO 50001?

ISO 50001 se bazează pe modelul sistemului de management din familia ISO utilizat de mai mult de un milion de organizații din întreaga lume  care au pus în aplicare standarde cum ar fi: ISO 9001 (managementul calitatii), ISO 14001 (managementul mediului), ISO 22000 (siguranţa alimentară),  ISO / IEC 27001 (securitatea informatiei). În special, ISO 50001 urmează proces continuu Plan-Do-Check-Act pentru îmbunătăţirea sistemului de management al energiei. Aceste caracteristici permit organizaţiilor să integreze managementul energiei acum cu eforturile lor de a îmbunătăţi managementul calității, mediului şi alte provocări abordate de către sistemele de management al acestora.

ISO 50001 ofera un cadru de cerinţe care să permită organizaţiilor:

• Elaborarea unei politici pentru o utilizare mai eficientă a energiei;
• Stabilirea obiectivelor pentru realizarea politicii;
• Utilizarea datelor pentru a înţelege mai bine şi a lua decizii corecte cu privire la utilizarea și consumul energie;
• Măsurarea rezultatelor;
• Revizuirea eficienţei politicii;
• Îmbunătăţirea continuă a sistemului de management al energiei.
Standardul ISO 50001 poate fi pus în aplicare în mod individual sau integrat cu alte standarde/sistem de management.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: