Intervenția Agenției Internaționale pentru Energie încurcă prognozele Gazprom


Prețul produselor petroliere au atins săptămâna trecută minimul din ultimele 4 luni de zile după ce Agenția Internațională pentru Energie (IEA – International Energy Agency) a decis realizarea a 60 milioane de barili de petrol din stocurile de urgență pentru a compensa pierderile de producție de petrol din cauza tulburărilor din Libia.

Aceasta este a treia oara în istoria IEA când aceasta intervine în asemenea mod. Decizia a fost luată după două săptămâni de când Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat creșterea producției petroliere în ciuda faptului că prețul pentru consumatori a crescut aproape cu 20%.

IEA așteaptă ca ceastă decizie va contribui la o aprovizionare mai bună a piețelor și o revigorare a economiei mondiale. Aproximativ jumătate din cele 60 milioane de barili urmează a fi realizate de SUA, 30 % de către Europa și restul 20% de către țările Asiatice.

Ca urmare a acestei situații vor fi afectate și planurile gigantului rus Gazprom. În aprilie curent, președintele Gazprom, Aleksei Miller a declarat că prețul de procurare a gazelor pentru contractele de lungă durată ar putea crește până la 500 USD/1000 m3 în cazul în care prețul barilului de petrol se menține 113 USD pe parcursul a 9 luni de zile. Această durată ar putea fi micșorat în cazul unor prețuri mai mari la barilul de petrol. Creștere prețului la gazele naturale fi o lovitură dură pentru contractanții europeni ai Gazprom-ului care la moment achiziționează gaze la  prețul de aproximativ 350 USD/1000 m3.

Nu este o greșeală aspectul menționat mai sus referitor la dependența prețului gazului natural față de prețul la produsele petroliere. Stabilirea prețului la gazul naturale în dependență de prețul produselor petroliere este o practică mai veche și mai puțin justificata din punct de vedere economic, utilizată de Gazprom. Prețul produselor petroliere la burse este instabil și are o tendință de creștere mai rapidă față de prețul gazului natural de pe piețele spot. Alegerea acestor piețe ca referință la stabilirea prețului la gazele naturale ar oferi o flexibilitate mai mare contractanților dar și o stabilitate mai mare a prețului.

Până la urmă decizia IEA este una care aduce efecte pozitive de scurtă durată pe când efectele de lungă durată s-ar putea lăsa așteptate în cazul în care   evenimentele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu vor continua și se vor pierde zilnic 1,4 milioane barili de brut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: