Energia solară, locomotiva regenerabilelor în Europa


panouri solare. JPEG

Pentru prima dată în istorie, în 2010, energia fotovoltaică a avut cea mai mare creştere dintre toate regenerabilele. Costurile de instalare scad semnificativ.

Între 2009 şi 2010, capacitatea instalată în centralele fotovoltaice din Europa a crescut cu 120%, potrivit Observatorului Energiilor Regenerabile (ObservER), citat de presa franceză, aceasta fiind cea mai mare creştere anuală, dintre toate tipurile de energie regenerabilă. Potrivit ObservER, în cursul anului 2010, au fost instalaţi 13.023 MW de centrale solare, faţă de doar 5.918 MW anul precedent. După acest avans considerabil, Europa deţine o capacitate instalată maximă de 29.327 MW în centrale solare, adică, potrivit unei comparaţii făcute de francezi, echivalentul a 22 de reactoare din Franţa, ţara cea mai dezvoltată din Europa din punct de vedere al energiei atomice.

Apetitul pentru energia solară nu se constată doar în Europa, chiar dacă pe bătrânul continent sunt amplasate 80% din panourile solare din toată lume. Japonia a instalat, anul trecut 1.000 MW solari, în condiţiile în care în 2009 pusese în funcţiune doar 483. În Statele Unite, s-au instalat, în 2010, 800 MW, faţă de 473 în 2009. Ma mult, chinezii au început să folosească panourile electrice pe care le produc şi pentru amplasarea pe propriul teritoriu, nu doar să le exporte: au instalat 400 MW în 2010, faţă de 160 în 2009.

Potrivit ObservER, această creştere peste aşteptări a utilizării energiei solare se explică şi prin scăderea semnificativă a costurilor de instalare a capacităţilor solare. Exemplul oferit de o asociaţie germană a  companiilor din domeniu, BSW, este semnificativ: dacă în 2009 costurile de instalare a unui KW solar au fost de 4.000 de euro, anul trecut s-a ajuns la 3.000, iar anul acesta se apreciază o scădere până la 2.550.

Sursa: e-nergia.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: