Nabucco: Traseul si costurile conductei au fost modificate, punerea in functiune amanata pentru sfarsitul lui 2015


Gazoductul Nabucco, care ar trebui sa transporte gaz din Marea Caspica spre Europa, ocolind Rusia, va costa mai mult de 7,9 miliarde de euro cat a fost prevazut initial, prin prelungirea catre Irak si nu va fi pus in functiune mai devreme de sfarsitul lui 2015, relateaza AFP.

“Gazoductul va intra in functiune la finalul lui 2015″, a declarat Reinhart Mitschek, seful consortiului vienez care realizeaza acest proiect, sustinut de institutiile europene. Finalizarea era prevazuta pana acum pentru sfarsitul lui 2014 – inceputul lui 2015.

Din cauza tensiunilor internationale pe tema programului nuclear al Iranului, consortiul a decis sa elimine ramura care mergea spre Republica Islamica si sa proiecteze una spre Irak, zona de asemenea bogata in gaze.

“Se adauga astfel 550 km. In final, conducta va masura 3900 km”, a spus Mitschek. Chiar daca responsabilii Nabucco nu au confirmat inca oficial, costul proiectului va fi cel mai probabil revizuit in crestere.

Operatorii gazoductului – RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargas (Bulgaria) si Botas (Turcia) – trebuie de asemenea sa finalizeze contractele de furnizare, un punct slab al gazoductului Nabucco, a carui constructie este planificata sa inceapa spre sfarsitul anului 2011.

Sursa: hotnews.ro

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: