Rusia cere explicaţii UE cu privire la planul energetic european


Moscova doreşte ca Uniunea Europeană să clarifice modul în care va fi pusă în aplicare noua sa politică energetică comună fără a afecta interesele Rusiei, potrivit monopolului rus din domeniul gazelor naturale Gazprom, citat de AP, AGERPRES şi MOLDPRES.

Directorul-executiv al Gazprom, Aleksei Miller, şi-a exprimat luni îngrijorarea că noul plan, cunoscut şi ca al treilea pachet energetic, va afecta livrările de gaze naturale ruse şi va descuraja investitorii să finanţeze noi proiecte de gazoducte.

Al treilea pachet energetic, care intră în vigoare în martie, stipulează delimitarea între companiile energetice producătoare de gaze în UE şi proprietarii de conducte din ţările membre ale blocului european. Planul este o încercare de a face piaţa mai competitivă.

Miller a declarat că Rusia ar putea semna o foaie de parcurs cu UE privind aprovizionarea cu gaze pînă în 2050, cu ocazia negocierilor Rusia-UE prevăzute pentru săptămîna aceasta.

Europa este piaţa-cheie pentru livrările de gaze din Rusia, dar Moscova îşi manifestă preocuparea faţă de planurile Bruxelles-ului de a-şi diversifica rutele de aprovizionare cu gaze.

Sursa: moldpres.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: