BERD şi-a pus semnătura pe planul de acţiuni privind eficienţa energetică. Lazăr: Se apropie momentul când Moldova va fi un jucător energetic regional


Astăzi, 4 februarie 2011, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu privire la planul de acţiuni privind eficienţa energetică. Semnatari au fost, din partea RM, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, şi din partea BERD, directorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps.

“Acest plan de acţiuni are ca scop crearea unui cadru instituţional, legislativ şi normativ, pentru a asigura un sistem energetic mai eficient în Republica Moldova”, a declarat Olivier Descamps. Oficialul european susţine că BERD urmează să ajute RM să se integreze energetic cu ţările din vecinătate şi va investi în diferite oportunităţi de finanţare ce vor apărea pe acest parcurs. “Sperăm că în 2011, BERD va oferi tot atât de mulţi bani ca şi în 2010, sau chiar mai mult. Deja urmează să vedem care este potenţialul de îndatorare a statului dvs.”, a mai adăugat Olivier Descamps.

Potrivit ministrului Valeriu Lazăr, planul de acţiuni privind eficienţa energetică, stabilit de comun acord cu BERD-ul, va permite RM să fie conectată la nivel energetic cu piaţa regională şi va apropia tot mai mult momentul când ţara noastră va fi un jucător pe piaţa energetică din regiune. “Ne propunem ca RM să fie prima ţară din CSI care va implementa la nivel legislativ şi proiecte concrete Directiva europeană privind eficienţa energetică a clădirilor”, a menţionat ministrul Economiei.

Sursa: unimedia.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: