UE a semnat un acord de furnizare de gaz pe termen lung cu Azerbaidjanul


Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, a semnat joi un acord cu Azerbaidjanul care prevede furnizarea de gaze naturale Uniunii Europene pe termen lung, informează un comunicat comun publicat pe site-ul CE, notează AP şi AFP, preluate de AGERPRES şi MOLDPRES.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi preşedintele CE, José Manuel Barroso, au subliniat cu această ocazie că diversificarea rutelor de aprovizionare din regiunea Caspică către Europa este unul dintre factorii determinanţi pentru asigurarea securităţii energetice.

Potrivit comunicatului comun, cei doi oficiali îşi declară obiectivul comun de realizare cît mai curînd posibil a Coridorului Sudic şi de cooptare a Azerbaidjanului ca un contributor substanţial.

“Azerbaidjanul s-a angajat să livreze cantităţi de gaz substanţiale pe termen lung Uniunii Europene”, se menţionează în text.”Este un pas înainte major. Acest acord confirmă accesul direct al Europei la gazul din regiunea Caspică. Această nouă rută de livrare va asigura securitatea energetică a consumatorilor şi a firmelor europene”, a apreciat Barroso, citat în comunicat.

Totuşi, notează AP, autorităţile de la Baku nu s-au decis încă dacă proiectul Nabucco, susţinut de UE, va beneficia de concesiunea cîmpului gazier Shah Deniz II sau dacă contractul va fi acordat unor proiecte rivale mai mici.

Sursa: moldpres.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: