EXPIRAREA CONTRACTULUI DINTRE GAZPROM ȘI MOLDOVAGAZ – NOI OPORTUNITĂŢI DE CONSOLIDARE A SECURITĂŢII ENERGETICE A REPUBLICII MOLDOVA


Anul 2011 reprezintă şansa Republicii Moldova de a renegocia preţul de achiziţionare a gazelor de la Gazprom, dar şi taxa de tranzit a gazelor ruseşti spre Balcani. Totodată, se iveşte o ocazie de neratat de a aminti părţii ruse despre necesitatea revizuirii structurii proprietăţii în cadrul S.A. Moldovagaz. Însă, sorţii de izbândă ai RM sunt umbriţi de imaginea stereotipică a politicii externe ruseşti şi de discrepanţa dintre ce se face şi ce se declară. Un impediment serios îl reprezintă confidenţialitatea exagerată a contractului actual şi înseşi acţiunile monopolistului rus, care îşi gestionează interesele prin intermediul S.A. Moldovagaz. Toate acestea împiedică formarea unei pieţe interne competitive a gazelor naturale, în concordanţă cu principiile şi prevederile Tratatului Comunităţii Energetice.
Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Expirarea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz – noi oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova”, prezentat azi, 28 decembrie 2010, la IDIS „Viitorul.”
Majoritatea evenimentelor triste din sectorul gazier al Republicii Moldova din ultimii ani îşi au rădăcina într-un contract misterios negociat într-o manieră favorizantă pentru una din părţi. Faptul că există sau nu în prezent intermediari, sau dacă s-au plătit şi se plătesc anumite comisioane pentru contractul de livrare a gazelor nu putem şti cu siguranţă, în condiţiile în care contractul este declarat confidenţial, dar cu siguranţă, efectul secretizării reprezintă o nelegiuire faţă de consumatori.
Pentru negocierea următorului contract cu Gazprom, este necesară revizuirea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti de către S.A. Moldovagaz, prin micşorarea sau excluderea ponderii preţului barilului de petrol în preţul final al gazelor naturale și stabilirea unei referinţe faţă de cotaţiile de pe pieţele internaţionale de profil. Totodată, pentru a asigura compatibilitatea cu partenerii comerciali europeni şi pentru a fortifica stabilitatea macroeconomică a ţării, se recomandă trecerea la contractele care au la bază valuta de referinţă euro faţă de cele semnate în dolari americani.
În acest studiu se mai recomandă revizuirea structurii proprietăţii S.A. Moldovagaz, prin inventarierea şi reevaluarea proprietăţii de gazoducte construite din bani publici, ai investitorilor privaţi şi ai populaţiei, precum şi capitalizarea acestora ca şi cotă a RM în acţiuni ale statului şi investitorilor în S.A. Moldovagaz. Totodată, este nevoie de a clarifica cu partea transnistreană aspectul legat de tranzitul gazelor ruseşti, deoarece distanţa tranzitată de conductele magistrale pe teritoriul transnistrean este net inferioară celei ce tranzitează Republica Moldova. Respectiv, taxa percepută trebuie să fie proporţională acestor distanţe tranzitate. În acest caz, şi venitul RM ar creşte de pe urma acestor servicii.
Curios este faptul că până acum, autorităţile moldovene nu au reuşit să renegocieze taxa de tranzit în favoarea RM. În timp ce preţurile la gazele importate s-au triplat în ultimii zece ani, taxele de tranzit au rămas neschimbate. În eventualitatea impunerii unor preţuri europene la gaz, şi RM ar trebui să majoreze taxa de tranzit la nivelul corespunzător.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „EXPIRAREA CONTRACTULUI DINTRE  GAZPROM ȘI MOLDOVAGAZ – NOI OPORTUNITĂŢI DE CONSOLIDARE A SECURITĂŢII ENERGETICE A REPUBLICII MOLDOVA” pe care puteți sa-l descărcați aici.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: