O companie chineză, gata să înceapă construcţia uzinei de baterii solare în Republica Moldova


Cea mai mare companie producătoare de baterii solare din China va investi în construcţia unei uzine specializate în Orhei. Despre aceasta a anunţat reprezentantul companiei investitoare, Anxiang Chen, şi reprezentanţii Ministerului Economiei şi Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova, astăzi, 16 decembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.

Termenul de recuperare a investiţiei se estimează la 15-20 de ani, în timp ce termenul de dare în exploatare a obiectivului rămâne secret. Această uzină urmează să producă utilaje pentru diferite scopuri, de la încălzirea caselor şi diferitor instituţii până la iluminarea străzilor, a declarat viceministrul Economiei, Sergiu Ciobanu. Acesta susţine că dacă Spitalul Naţional Republican ar utiliza astfel de baterii solare pentru sistemul de încălzire şi iluminare, ar fi economisi anual circa 60-80 milioane lei.

Potrivit companiei chineze, pentru implementarea acestui proiect a fost ales oraşul Orhei datorită poziţionării sale geografice faţă de capitală şi datorită reţelelor de transport care leagă oraşul de Chişinău. Sergiu Ciobanu susţine că uzina va crea în Orhei circa 2 000 locuri de muncă noi. Investitorul este cea mai mare companie specializată în producerea bateriilor solare din China. Sergiu Ciobanu susţine că acestă uzină este primul proiect al investitorului şi o platformă de investiţii pentru alţi potenţiali parteneri chinezi, pentru ca într-un final să fie creat un parc industrial chinez în Republica Moldova.

Sursa: unimedia.md

One Response to O companie chineză, gata să înceapă construcţia uzinei de baterii solare în Republica Moldova

  1. Alexandru says:

    Suntem in 2012 rezultatul undei?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: