ESCO – o nouă oportunitate de business în domeniul eficienţei energetice


Conceptul de eficienţă energetică sau de optimizare a consumului de energie electrică a devenit la ora actuală o preocupare esenţială la nivel global. Practic, economia de energie este cea mai ieftină resursă de energie, este uşor de obţinut şi nepoluantă, comparativ cu resursele de combustibili fosili sau resursele regenerabile de energie.

Pe plan mondial, agenţii economici dar şi instituţiile publice trebuie să facă faţă unor noi provocări şi să găsească soluţii pentru creşterea productivităţii şi reducerea cheltuielilor de exploatare, respectând în acelaşi timp normele de protecţie ale mediului înconjurător. În acest context, în ultimii ani s-a dezvoltat un nou concept promovat de către companiile care oferă servicii energetice (în engleza “Energy Services Company” – ESCO), concept ce permite agenţilor economici şi instituţiilor publice sa facă faţă provocărilor tot mai mari din domeniul energetic.

Datorită numărului din ce în ce mai mare de clienţi, firmele care ofera servicii de eficienţă energetică (ESCO) sunt din ce în ce mai cunoscute, iar termenul “ESCO” este din ce în ce mai utilizat în ziua de azi. În RM această piață abia începe să se dezvolte și există deja câteva astfel de firme însă numărul lor este în continuare redus în comparaţie cu alte ţări din regiune.

1. Ce oferă o firmă ESCO?
Prin proiectele de eficienţă energetică concepute şi implementate pentru diverşi clienţi, societăţile de servicii energetice de tip ESCO asigură reducerea cheltuielilor cu energia astfel încât economia realizată să acopere în final costurile finanţării proiectului.

Printre serviciile furnizate clienţilor de către o firmă ESCO se numără:
• analiza consumului de energie si audit energetic;
• managementul energiei;
• proiectarea si implementarea proiectului;
• identificarea celor mai bune posibilităţi de finanţare;
• suport în operare şi întreţinere;
• monitorizarea si evaluarea economiilor.

Firmele ESCO sunt deosebit de avantajoase, întrucât oferă clienţilor o serie de elemente inovatoare: garantarea performanţelor proiectului din domeniul energetic, implementarea acestuia cu respectarea bugetului anual de operare al beneficiarului, precum şi modalitati flexibile de finanţare. Foarte pe scurt, acest tip de organizaţie are drept scop reducerea cheltuielilor cu energia; in plus, beneficiile sunt conforme cu performanţa programelor implementate.
2. Cum funcţionează o firmă ESCO?
Conform modului de lucru tradiţional, implementarea unui program de eficienţă energetică necesită mai multe etape, precum şi numeroşi parteneri: proiectanţi, instituţii financiare, fabricanţi de echipamente, antreprenori, furnizori de energie. ESCO rezolvă problema numărului mare de interlocutori, prin faptul că întregul proiect se tratează cu o singură entitate. Astfel, lucrul cu un singur intermediar contribuie semnificativ la simpificarea operaţiunilor şi la reducerea cheltuielilor de punere în practică a proiectelor.

De multe ori, o firmă ESCO îşi asumă un rol important în dezvoltarea unui mecanism de finanţare pentru implementarea proiectului. De aceea, o atenţie semnificativă trebuie acordată serviciilor care presupun facilitarea finanţării tradiţionale, precum şi finanţarea prin terţi. Chiar dacă uneori ESCO nu are un rol direct în contractul de finanţare, garantarea performanţelor de către ESCO creşte încrederea băncii în proiectul propus. Modul de finanţare este practic unul convenţional, reprezentând o combinaţie de auto-finanţare din propriile resurse ale clientului împreună cu un împrumut clasic de la o instituţie financiară. Implicarea firmei ESCO în dezvoltarea şi negocierea împrumutului duce însă la obţinerea unor condiţii de finanţare mai bune faţă de situaţia în care clientul ar aplica în mod direct pentru obţinerea unui împrumut. Firma ESCO poate investi proprii bani sau poate apela la un imprumut în nume propriu. Astfel, riscurile financiare ale clientului sunt minime.

Avantajele contractării unei firme ESCO sunt numeroase: implementarea simultană a mai multor acţiuni profitabile, capacitatea de împrumut a companiei nu este modificată dacă finanţarea este asigurată de către firma ESCO, limitarea numărului de interlocutori în realizarea proiectului, garanţia îndeplinirii obiectivelor tehnice şi a rezultatelor financiare pentru companie sau pentru proprietar.

3. Contractele ESCO

O componentă esenţială în definirea unei companii ESCO este legătura dintre remunerarea ESCO şi performanţele proiectului. Garantarea economiilor se face prin contractul încheiat între ESCO şi client. Este important de subliniat faptul că acest contract nu este numai o simplă garanţie a funcţionării corecte a echipamentului, ci că firma ESCO garantează că măsurile de eficienţă energetică recomandate şi implementate vor reduce cheltuielile energetice pnă la un nivel ridicat.

Există trei mari tipuri de contracte ESCO:

• Contractul cu economii garantate

Prin acest contract, ESCO garantează faptul că implementarea măsurilor de eficienţă energetică va reduce costurile cu energia ale clientului. Proiectul va fi astfel conceput înct valoarea economiilor de energie să fie mai mare dect cea a cheltuielilor ESCO şi a cheltuielilor financiare legate de implementarea proiectului. Clientul beneficiază de economii financiare chiar din momemtul implementării proiectului.

Dacă economiile de energie nu ating nivelul specificat în contract, ESCO este direct responsabilă pentru asigurarea unei plăţi către client care să acopere diferenţele existente. În cazul în care economiile de energie depăşesc nivelul garantat, surplusul revine însă firmei ESCO.

• Contractul cu economii împărţite

Un contract cu economii împărţite repartizează economiile financiare realizate în urma implementării proiectului de eficienţă energetică între firma ESCO şi client în funcţie de o formulă convenită prin contract.

Dacă proiectul generează economii mai mari de energie şi deci financiare faţă de ce era preconizat, atât clientul cât şi ESCO primesc economiile în plus şi invers, dacă economiile sunt mai mici ambele părţi pierd. Din moment ce clientul suportă o parte din riscul implicat în performanţele proiectului, nu este normal ca acesta să suporte în totalitate şi riscul financiar. Acest tip de contract este astfel legat de o finanţare asigurată de firma ESCO.

• Contractul de furnizare a energiei

Acest tip de contract reprezintă o formă extremă a proiectelor ESCO, firma ESCO preluând în totalitate responsabilitatea asigurării serviciilor energetice. Taxa pe care trebuie să o plătească clientul este calculată pe baza facturii de energie existentă minus un procent de 5-10%. Astfel clientului îi este garantat o economie imediată la factura de energie. Firma ESCO preia responsabilitatea de a asigura în totalitate energia necesară.

Strategia firmei este de a identifica şi furniza în primul rând servicii şi investiţii cu cost redus şi rentabilitate maximă. Printre serviciile oferite de se numără auditul energetic (ca bază a viitoarelor acţiuni de reducere a consumului de energie şi de pregătire a Studiilor de Fezabilitate pentru investiţiile în eficienţa energetică), îmbunătăţirea eficienţei energetice (prin centrale termoelectrice şi rafinării, prin servicii de îmbunătăţire a echipamentelor folosite şi prin reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 şi SO4) şi suport pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică.

8 Responses to ESCO – o nouă oportunitate de business în domeniul eficienţei energetice

 1. dragos says:

  Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
  http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

 2. moldovean says:

  Salut Ion,
  nice blog in primul rand! Abia acum am dat de el.
  Uite asa o intrebare, tot la tine pe blog am accesat linkul la legea energiei regenerabile si
  Articolul 12. a, spune ca ANRE:
  “aprobă tarifele pentru fiecare tip de energie şi combustibil regenerabile, calculate de către producător în baza metodologiilor aprobate de ANRE, care prevăd recuperarea investiţiilor efectuate, eventual, în construcţia, extinderea sau modernizarea instalaţiilor, precum şi a liniilor de conexiune, de transport şi distribuţie a energiei şi a combustibilului, în termen de pînă la 15 ani, ”

  Tu nu esti la curent cat se achita la moment pentru un kW/h generat de instalatiile euliene/solare.
  Si daca face de investit in asa ceva? Si daca stabileste… cine-i achita investitorului banii? union Fenosa?
  I am just interested from an Economic point of view.

  • Ion MUNTEAN says:

   Noroc, multumesc de apreciere.
   La moment politica guvernului este de a retine tehologiile mai scumpe de produce a energie electrice din surse alternative gen eoliene si fotovoltaice. Mai mari sanse au proiectele de generare a energiei electrice pe baza biomasei (biogaz, deseuri agricole solide, etc). Adevarul este ca nici aici costul uni kWh generat in retea nu difer cu mult fata de cel consumat (http://www.youtube.com/watch?v=yKl3mcDxce4) . Aceasta se explica in primul rind prin capacitatea slaba a consumatorilor de a achita un pret european pentru energia electrica, tot consumatorii fiind cei care achita investitorilor pentru energia verde doar ca prin intermediul RED Nord, Nord-Vest si Fenosa care sunt obligati prin lege sa o procure.
   Din punct de vedere a oportunitatii pentru investitii in acest gen de afaceri eu cred ca trebuie sa mai treaca inca 4-5 ani.

   • Ion, thank you for your reply.
    Intrebarea mea totusi e daca pretul care Fenosa, Red-Nord sau Red Nord Vest vor achita pentru energia verde e mai mare decat pretul care achita consumatorul…

   • vrabie.net says:

    multumesc…
    dar cu cat e mai mare pretul pentru energia regenerabila (care achita Union Fenosa) decat energia KW/h pe care o achita consumatorul?

   • Ion MUNTEAN says:

    Andrei,
    Tariful se calculeaza dupa metodologia aprobata de ANRE pentru fiecare proiect in parte si acesta depinde de mai multi factori (tipul proiectului, durata de viata, investitia, capacitatea de generare, etc) de aceea este necesar de facut calculele pentru a cunoaste tariful, de obice acesta este mai mare decit tariful ordinar pentru consumatorii finali dar nu se exclude ca dupa calcule, din cauza anumitor indicatori acesta sa fie mai mic. De aceea ti-am dat un exemplu in link-ul din mesajul de mai sus, daca privesti pina la capat afli ca Fenosa achita 1.73 lei/kWh generat in retea in cazul acelui proiect, o diferenta nu prea mare fata de tariful pentru consumatorii finali.

 3. Eugeniu says:

  Buna ziua,
  Referitor la contractul ESCO, avem proiecte unde au fost aplicate in Moldova acest gen de contracte. Si unde as putea gasi un model de astfel de contract?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: