Traseul South Stream, aproape de finalizare


România va afla la finele acestei luni dacă va face parte din proiect. Dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive, România şi Rusia vor semna un acord interguvernamental şi vor înfiinţa o companie mixtă.

După mai mulţi ani de speculaţii privind participarea României la proiectul rusesc South Stream, Gazprom anunţă oficial că o decizie va fi luată în următoarele trei săptămâni. Oficialii gigantul rus şi cei ai Transgaz, transportatorul de gaze din România, au convenit în urma unei discuţii desfăşurate marţi la sediul companiei din Moscova să finalizeze până la sfârşitul acestei luni studiul care va stabili dacă este fezabil ca gazoductul să traverseze România.

„În timpul negocierilor, părţile au convenit să finalizeze până la sfârşitul lunii noiembrie concluziile studiului de fezabilitate pentru construirea secţiunii româneşti a gazoductului South Stream. În cazul în care concluziile sunt pozitive, companiile vor face propuneri guvernului rus şi celui român pentru semnarea acordului interguvernamental care va servi drept cadru politic şi legislativ pentru implementarea South Stream în România”, anunţă Gazprom într-un comunicat de presă. La negocieri au participat şeful departamentului grupului rus pentru managementul proiectelor, Leonid Chugunov, directorul general adjunct al Transgaz, Liviu Pintican, şi experţi ai ambelor companii. În octombrie, Gazprom arăta că România ar putea semna în primul trimestru din 2011 un acord interguvernamental cu Rusia, dacă rezultatele studiului vor fi pozitive.

În competiţie cu Bulgaria

România concurează cu Bulgaria pentru a găzdui prima parte a conductei terestre care va transporta gaze ruseşti spre centrul Europei. Guvernul bulgar a anunţat la începutul acestei săptămâni că va înfiinţa o companie mixtă cu Gazprom pentru construcţia tronsonului din Bulgaria. Potrivit portalului de ştiri Novinite, acest lucru elimină orice incertitudine legată de angajamentul autorităţilor de la Sofia, care s-au răzgândit de mai multe ori în privinţa participării la proiect.

Sursa: adevarul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: