Ce se întâmplă cu drepturile consumatorilor (de energie) ?


Personal nu am instalaţie de incălzire autonomă în apartament deoarce nu am nici apartament, fac parte şi eu din rândul tinerilor care se luptă cu ei înşiş ca să mai stea în această ţară… Urmărind declaraţiile îndrăzneţe din ultimile saptămâni ale reprezentanţilor de la Ministerul Economiei cu privire la energia termică în sectorul locativ, nu pot să le trec cu vederea.

Evitând inteligent problema reală a încălzirii apartamentelor se trece direct la măsuri preventive: Continuarea debranşărilor de la SACET, pune în pericol activitatea CET-1, CET-2 şi CET-Nord, care la un moment dat o să fie lipsiţi de posibilităţile de furnizare (consum) a energiei termice obţinute în rezultatul procesului tehnologic de producere a energiei electrice.(de pe site-ul oficial al Guvernului RM). Aici, nedorite apar o serie de întrebări:

  1. Când oare în RM sau respecta drepturile consumatorilor (de energie)? Aici am să fiu deacord cu declaraţiile Prim-ministrului Vlad FILAT referitor la acest subiect.
  2. De ce se scapă din vedere adevărata problemă a acestui subiect? Cauza este cunoscută de ani buni dar abordarea chiar nu te poate lăsa indiferent.
  3. Ce investiții au fost făcute în aceste centrale electro-termice în ultimii 10 ani, daca nu 20 și în general în reabilitarea întregului sistem de încălzire centralizat ?
  4. Ce s-a întreprins pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor care sunt cauza celor mai mari pierderi termice?

Nu doresc răspuns la aceste întrebări deoarece le cunoaștem cu toții, dar de ce preferăm să facem o prioritizare inversă a acestor probleme? ….probabil că acesta este unul din lucrurile pe care le facem cel mai bine.

Nu pun la îndoială calculele ce demonstrează că ponderea locurilor de uz comun în casele de serie constituie circa 22,6 %, iar întreţinerea acestora trebuie să fie suportată de către toţi locatarii, mai mult ca atât nu pun la îndoială și necesitatea sistemului centralizat de încălzire pe bază de cogenerare, este o practică foarte bună promovată în toată lumea, doar că serviciile de furnizare a agentului termic la consumatorii finali sunt de o altă calitate.

Sunt bine cunoscute și problemele tehnice pentru care nu se face o încălzire uniformă a tuturor apartamentelor, în cazul în care la intrarea în blocul locativ se asigură o temperatură a agentului termic corespunzătoare, iar soluționarea acestora nu depinde doar de o singură persoana, iar în cazul în care în lista persoanelor vizate se află și 2-3 bătrînele care nu au de unde plăti nici pentru temperatura joasă din apartamentul în care trăiește, ce facem?

Este de neânțeles și abordarea problemii de către SA Termocom, care investește milioane de lei (și granturi) în construcția punctelor termice individuale, pe când pierderile prin pereții, ușile, ferestrele blocurilor de locuit rămân aceleași. Mai mult ca atât și costul pentru serviciile de încălzire în cazul acestor consumatori sunt mai mari.

În ultimii ani se observă o tendință crescândă a persoanelor care își termoizolează apartamentele cu forțele proprii. Sigur că este salutabil acest lucru doar că, din păcate, aceste lucrări nu corespund standardelor de referință și în plus aspectul peisagistic al orasului nu pare a fi controlat, culori diferite, dimensiuni și componența materialelor termoizolante diferite sau care nu întrunesc cerințele de securitate, etc. În cazul acestor persoane de ce nu se elaborează un mecanism de stimulare coordonat pentru inițiativa de a reduce pierderile de energie termică? De ce Ministerul Economiei, care are soluții „alese” în cazul consumatorilor care doresc să se debranșeze de la sistemul centralizat, nu se așează alături de colegii de la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale pentru a elabora acest mecanism de stimulare a izolării termice (poate chiar coordonat) dar și a unor reglementări sustenabile.

Citind comunicatul de presă de pe pagina oficială a Guvernului RM http://mec.gov.md/node/2292 am fost intrigat să văd care ar fi mai exact modificările din sistemul de repartizare a cheltuielilor pentru energia termică propuse spre aprobare guvernului. Documentele fiind propuse printr-un link la sfârșitul comunicatului de presă: „Setul de documente- Proiectul HG vizate, Nota Informativă şi studiul realizat la subiectul dat poate fi accesat/consultat pe site-ul ME la ur-ul link: http://www.mec.gov.md/node/2279 ”, accesândul apare recunoscutul mesaj „Nu am găsit pagina” 🙂

One Response to Ce se întâmplă cu drepturile consumatorilor (de energie) ?

  1. SS says:

    Nu mai are Ministerul Economiei nici un fel de solutii…Le-a aruncat cineva [din biznesu asta] ca iata, hai sa le bagam oamenilor pe git o alta nebunie ca sa ne fie noua mai bine si gata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: