Romania are combustibil pentru 50 de ani: De ce importa de la rusi?


Zacamantul de hidrogen sulfurat poate fi folosit drept combustibil, asigurand oprirea importului masiv de gaze naturale din Federatia Rusa. Pentru cel putin 50 de ani, conductele venite de la rusi pot fi vandute la fier vechi.

Adancul Marii Negre a fost cercetat decenii la rand cu scopul de a se descoperi cat mai multe informatii privitoare la cantitatile uriase de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde la contactul cu aerul.

Din studiile efectuate a reisit ca acest compus chimic este foarte valoros, putand fi folosit in industria energetica sau farmaceutica. Dincolo de pericolul existent, rezervorul de hidrogen sulfurat din Marea Neagra ar putea reprezenta o “comoara energetica” in contextul discutiilor aprinse pe tema resurselor naturale ale Terrei.

In conditiile in care episodul Gazprom din 2009 se poate repeta oricand, folosirea acestui gaz ar fi o solutie optima in vederea inlocuirii gazului metan.

Pe la sfarsitul anilor ’60, rusii vorbeau despre o concentratie mare a hidrogenului sulfurat, aflata la adancimi mai mari de 150-200 de metri si care atingea o valoare de 42 de centimetri cubi la litru.

La scurt timp, Romania a apelat la cativa specialisti din Japonia in ideea de a valorifica zacamantul si, nu in ultimul rand, de a afla care sunt sansele ca echilibrul natural dintre apa sarata, acel strat de 200 de metri, si apa deosebit de toxica de la fundul marii sa se rupa. Aparitia unor eventuali curenti ascendenti ar directiona hidrogenul sulfurat catre suprafata, provocand aprinderea acestuia.

Prima incercare a Romaniei de a extrage gazul din mare a avut loc in anul 1981, odata cu inventarea unei instalatii destinate acestei operatiuni. Rusii au negat existenta gazului sub mare, desi in 1967 publicasera o carte in care dadeau informatii stufoase despre acest gaz. Oficialii de la Moscova spuneau la acea vreme ca seria cercetarilor efectuate de partea romana nu este buna si ca cifrele sunt total eronate.

Silviu Dragomirescu, fizicianul care a solicitat autoritatilor eliberarea unui brevet pentru instalatia de extragere, afirma despre evenimentul din 1981 ca Federatia Rusa a dovedit prin acest gest ca nu are interes ca noi sa valorificam acel zacamant, in acest fel eliminand sansa Romaniei de a deveni independenta, din punct de vedere energetic, fata de URSS.

Am putea spune ca piedica pusa de Rusia nu reflecta doar interese economice, ci si militare, dupa cum consemnam in articolul precedent – Marea Neagra, arma Rusiei intr-un eventual conflict cu NATO.

Sursa: ziare.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: