Șeful Gazprom la București: “Vom analiza trecerea South Stream prin România”


Președintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, miercuri, că a semnat un memorandum de intenție cu autoritățile române care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind posibilitatea ca South Stream să traverseze teritoriul României.

Un nou acord de colaborare, în viitorul apropiat

Potrivit lui Miller, în cadrul întâlnirilor cu premierul Emil Boc şi cu ministrul economiei, Ion Ariton, s-au mai discutat şi despre aspecte ale relaţiei energetice cu România.

Astfel, cele două părţi au convenit ca în viitor să fie semnat un document privind energia electrică şi să lucreze la nivel de experţi pentru colaborarea în domeniul petrolului şi produselor petroliere.

“Având în vedere sfera problemelor şi înţelegerile realizate astăzi sunt convins că în scurt timp va urma o nouă întâlnire şi ea va avea loc la Moscova”, a spus Miller.

Contradicții pe tema gazelor naturale mai ieftine

Întrebat de presă dacă s-a discutat şi despre importuri directe de gaze, Miller a răspuns că această temă a fost atinsă, “dar nu a constituit subiectul discuţiilor”.

Totuşi, guvernul a anunţat, printr-un comunicar că “un subiect important abordat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat preocuparea pentru identificarea modalităţilor de încheiere în cel mai scurt timp a unui contract direct Romgaz- Gazprom pentru livrarea gazelor naturale”.

La iniţiativa companiei ruse s-au purtat discuţii privind schimbul de informaţii necesare elaborarii studiului de fezabilitate al proiectului South Stream, în ipoteza unei eventuale tranzitări a României, ceea ce a anunţat deja şeful Gazprom, Alexei Miller.

“S-a convenit ca, după ce partea rusă va elabora studiul de fezabilitate, părţile să analizeze aceste rezultate”, se mai arată în comunicat.

Totodată, guvernul român a precizat că, în cadrul întrevederilor, a fost afirmată deschiderea reciprocă pentru cooperarea în sectorul gazelor, dar şi în alte sectoare din domeniul energetic, precum dezvoltarea unor facilităţi de înmagazinare subterană a gazelor naturale, construirea de centrale electrice cu cogenerare, cum este cea de la Iernut, colaborarea în furnizarea de resurse petroliere pe piaţa regională, precum şi posibila participare la piaţa certificatelor privind emisiile de CO2.

Miller merge în vizită și la bulgari

Șeful Gazprom a mai spus că în acest moment dorește optimizarea traseului South Stream și astăzi “am ridicat problema într-un plan concret privind tranzitarea României și a fost semnat un prim document important”.

Alexei Miller urmează să efectueze în curând o vizită la Sofia, unde va discuta din nou despre acest proiect. Presa română a arătat în vara acestui an că Rusia se foloseşte de România pentru a pune presiune în negocierile purtate cu Bulgaria. Șeful Gazprom a răspuns presei de la București că el nu dorește decât optimizarea proiectului.

South Stream nu este concurent al Nabucco

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a mai declarat astăzi că lucrările de construcţie a conductei South Stream vor începe în 2013, iar primele cantităţile de gaze vor fi livrate din 2015.

“Nu există şi nici nu vor fi probleme legate de realizarea proiectului, dispunem de toate resursele financiare. Pieţele ţintă sunt din Europa de Est, de Sud şi Europa Centrală”, a spus Miller.

Totodată, el a ţinut să precizeze că “South Stream nu este concurentul unor alte proiecte, deoarece scopul lui este diversificarea traselelor către Europa. Scopul altor proiecte (Nabucco) îl reprezintă diversificarea bazei de resurse”.

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Pe agenda discuțiilor la Ministerul Economiei se numără proiectele comune ale Gazprom și Romgaz privind înmagazinarea subterană a gazelor la Roman-Mărgineni (județul Neamț) și posibilitatea construirii unor centrale termice pe gaze.

Sursa: evz.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: