Republica Moldova va prelua în anul 2011 preşedinţia în cadrul Comunităţii Energetice


Republica Moldova va prelua în anul 2011 preşedinţia în cadrul Comunităţii Energetice (CE), a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă ministrul economiei Valeriu Lăzăr, care s-a întors recent din Skopje, Macedonia, unde a avut loc ce de-a VIII-a şedinţă a Consiliului Ministerial al CE pentru Europa de Sud-Est. Ministrul economiei a precizat că în agenda de lucru a CE, pentru susţinere şi realizare, au fost incluse doua proiecte investiţionale ale R. Moldova. Este vorba de construcţia liniei electrice de interconexiune între R. Moldova şi Romania, Bălţi-Suceava (în valoare de 57 mln euro), şi proiectul construcţiei unui gazoduct de peste 36 km, între sistemele naţionale de aprovizionare cu gaze naturale ale celor doua ţări, pe direcţia Ungheni-Iaşi (în valoare de 19 milioane de euro).
Realizarea lor va fi pusă în discuţie şi de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

R. Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunitatii Energetice în luma mai 2010. Potrivit lui Valeriu Lazăr, activitatea de anul viitor a CE va fi axată pe modernizarea infrastructurii energetice, dezvoltarea mixului energetic şi asigurarea efecienţei energetice.

Sursa: gov.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: