Legea europeana privind livrarile de gaze ofera Moscovei batai de cap


Uniunea Europeana examineaza “Legea securitatii livrarii de gaze”, care va putea fi adoptata pana la sfarsitul anului. Prevederile legii sunt menite sa uneasca piata gazelor din regiune dupa principiul “unul pentru toti, toti pentru unul”. Expertii considera ca legea nu contine prevederi directe impotriva Rusiei, dar prin spiritul sau aceasta contravine strategiei gazelor adoptate de Rusia, noteaza Kommersant.

Parlamentul European a adoptat deja cu peste 90% din voturi “Legea privind securitatea livrarii de gaze”.

Legea prevede garantarea accesului egal al tuturor consumatorilor din tarile membre ale UE la livrarile de gaze. Asigurarea securitatii colective a gazelor pentru UE se preconizeaza pe seama unirii asa-numitelor insule de gaze – tarile care sunt izolate in fapt de ceilalti membri ai UE (pe seama livrarilor, de exemplu, numai a gazelor rusesti intr-o singura directie). De exemplu, in aceasta situatie se afla tarile Baltice.

In lege sunt enumerate zonele gazifere care trebuie sa intareasca relatiile reciproce pe seama unei infrastructuri ce permite livrarea in ambele directii (miscarea reversiva), Romania intrand concomitent in doua zone, alaturi de Franta si Polonia. Aceste zone urmeaza sa asigure securitatea energetica a tarilor in cazul aparitiei uneii stari exceptionale, riscurile, conform statisticii, putand avea loc o data la 20 de ani.

Legea prevede “repartizarea justa a cheltuielilor intre tarile membre ale UE, insa nu detaliaza principiile acesteia.

In guvernul Rusiei si la Gazprom  nu a fost comentata noua lege, insa managerii monopolurilor pun la indoiala posibilitatea crearii unei piete de gaze unice a UE in conditiile existentei de preturi diferite pentru gazele rusesti.

Expertul Mihail Korcemkin de la East European Gaz Analysis sustine ca spiritul acestei legi contravine strategiei Rusiei in domeniul gazelor, aceasta promovand o politica “preferentiala si in baza intelegerii” cu diferitele tari membre ale UE, in timp ce noua lege propune coordonarea actiunilor tuturor tarilor.

Sursa:inforusia.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: