Rusia majoreaza pretul gazelor pentru Belarus si Ucraina


Pretul gazelor pe care Rusia le livreaza Belarusului se va majora cu o treime incepand cu 2011 si ar putea ajunge la aproximativ 250 de dolari pentru mia de metri cubi, in functie de oscilatiile pretului la petrol, relateaza, vineri, portalul Novaia Politika, citat de Agerpres.

Fata de pretul mediu din 2010, estimat la 186 de dolari, gazul se va scumpi cu 35%, declara surse din domeniul energetic. O asemenea majorare va fi posibila pe seama anularii coeficientilor de reducere. Pe viitor, Rusia si Belarus vor lucra in cadrul contractelor, fara anexe, care prevad de obicei reducerea coeficientilor.
De asemenea, din cauza scumpirii gazului, ar putea fi majorata taxa de tranzit pe teritoriul belorus, de la 1,88 la 2 dolari, precizeaza portalul.

Pentru Ucraina  majorarea pretului la gaze este fixata pentru al  patrulea trimestru din anul 2010. „Ucraina va plati pentru gazul rusesc 250 de dolari pe mia de metri cubi, iar in 2011 nivelul sau va ramane in medie acelasi”, a declarat directorul adjunct la companiei Gazprom, Valeri Golubev.

Sursa: inforusia.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: