Construirea Nabucco, din nou sub semnul întrebării


Construirea gazoductului Nabucco, prin care gazul din regiunea caspică trebuie să ajungă în Europa, a fost din nou amânată, cu cel puţin un an. Începerea lucrărilor a fost planificată pentru 2012, iar darea în funcţiune a traseului de 3,3 mii de kilometri este planificată pentru sfârşitul anului 2014-începutul anului 2015.

Această informaţie a fost comunicată la Bruxelles de directorul executiv al companiei „Nabucco Gas Pipeline International GmbH Managing”, Reichard Mitchek.

Principala problemă cu care se confruntă Nabucco este umplerea conductei. În pofida tuturor eforturilor întreprinse de conducerea companiei nu s-a reuşit să se convină asupra livrărilor sigure de gaz din cauza lipsei acestuia, consideră Ghennadi Şmal, preşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor şi Industriaşilor Ruşi.

„Într-un timp, ţara principală, care putea să livreze gaze pentru Nabucco, era Azerbaidjan. În prezent, Azerbaidjanul extrage în jur de 22.500 miliarde de metri cubi de gaz, dintre care în jur de 16 sunt pentru comerţ. Azerii trebuie să livreze gaze în Turcia şi Georgia. Există şi consumul intern. Şi chiar şi nouă ne-au promis câteva miliarde. De aceea, Azerbaidjanul nu are resurse pentru conducta Nabucco. A doua variantă a fost Turkmenistanul, care deţine resurse importante. În epoca sovietică acolo se extrăgeau peste 80 miliarde de metri cubi. În ultimul timp cantitatea este puţin mai mică. Dar turkmenii au construit un gazoduct spre China. Au construit o conductă spre Iran. Intenţionează să construiască o a doua ramificaţie spre Iran şi China. În total, 60 de miliarde pleacă în aceste direcţii. Plus 10 miliarde pe care le cumpărăm noi. Da, acolo există o serie întreagă de zăcăminte, dar ele trebuie puse în funcţiune. În acest scop este nevoie de timp”.

Mai există şi gazul iranian. Dar exploatarea sa abia începe. Iar Teheranul plănuieşte să-l livreze în Pakistan şi India. În plus, Iranul are relaţii tensionate cu SUA, care promovează Nabucco.

În lipsa clarităţii privind livrările de gaz, realizarea proiectului Nabucco este îndoielnică pentru investitori. Luni, Banca Mondială, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii au semnat un memorandum cu privire la posibila participare la finanţarea Nabucco cu 4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă jumătate din costul gazoductului. Însă aceşti bani vor fi alocaţi doar în cazul în care conducerea companiei-operator va putea obţine cealaltă jumătate necesară de la business-ul privat. Însă, după toate probabilităţile, acesta nu este pregătit să rişte capitalul în condiţiile crizei economice care încă nu a fost depăşită.

Astfel, soarta Nabucco este incertă. Era şi de aşteptat, deoarece la baza proiectului se află considerente nu atât economice, cât politice, menite să slăbească poziţiile Rusiei pe piaţa europeană.

Sursa: romania.ruvr.ru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: