Legea cu privire la Eficienta Energetica a fost publicata in Monitorul Oficial


La doua luni de la adoptarea legii nr. 142 cu privire la Eficienta Energetica de catre Parlamentul Republicii Moldova aceasta  a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 155-158 din 03.09.2010. Sigur ca aceasta intirziere suscita intrebarea De ce a trebuit sa treaca tocmai doua luni de zile de la data adoptarii legii ca aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial ? Cu siguranta aceasta trecere de timp nu a adus imbunatatiri esentiale la proiectul de lege care a fost discutat in cadrul unei dezbateri organizata de IDIS “Viitorul” in luna mai 2010, in urma caruia au fost formulate si o serie de propuneri.

Dupa ce am citit legea publicata recent in Monitorul Oficial am formulat si citeva obiectii :

1. Agentiei pentru Eficienta Energetica i se atribuie responsabilitati si competente in domeniul surselor regenerabile de energie (art. 9 lit. a), d), f), g), i), o), p), q), r)) lucru ce implica divirgente normative in momentul in care exista o lege cu privire la energiile regenerabile, sau scopul legii cu privire la eficienta energetica este altul (art 2)? In acest caz poate ar fi mai bine sa fie denumita Agentia pentru Eficienta Energetica si Surse Regenerabile, si daca ajungem la aceasta denumire de ce sa nu fie denumita corect Agentia pentru Conservarea Energiei?

2. In lege se face referire la standarde nationale pentru cresterea eficientei energetice in situatia in care asa standarde in Republica Moldova nu exista iar acestea, prin lege, sunt necesare la elaborarea programelor si planurilor de eficienta energetica (art. 15, b)). Ori, problema standardelor in RM este bine cunoscuta, nu avem resurse ca sa le procuram, si apoi sa le adoptam ca standarde nationale  sau pentru elaborare, aceste resurse trebuie multiplicate (cunosc bine problema ca am avut profesori buni la aceasta tema care momentan lucreaza la Ministerul Economiei).

3. In lege persista termenii cu caracter ambiguu,  coincidenta sau nu dar acestea se intilnesc anume la capitolul Sustinerea financiara a activitatilor in domeniul eficientei energetice. In articolul 20 punctul (1)  Agenţii economici care implementează măsuri şi proiecte de îmbunătăţire a eficienţei energetice pot beneficia de împrumuturi sau de garanţii ale investiţiilor din mijloacele financiare ale Fondului pentru Eficienţă Energetică în conformitate cu Legea energiei regenerabile nr. 160-XVI din 12 iulie 2007 şi potrivit Regulamentului Fondului pentru Eficienţă Energetică, aprobat prin hotărîre de Guvern.

La punctul (2) ne impiedicam de acelasi termen ambiguu: Pentru realizarea programelor şi a proiectelor de eficienţă energetică importante pot fi alocate mijloace financiare de la bugetul de stat.

Articolul 21 punctul (2), care pare sa incurajeze agentii economici in promovarea eficientei energetice, este si el infectat de ambiguitate ceea ce defapt conditioneaza participarea agentilor economici sa a potentialilor finantatori la promovarea eficientei energetice: Societăţile de servicii energetice, precum şi terţii care participă la finanţarea proiectelor de eficienţă energetică pot beneficia de facilităţi fiscale în conformitate cu prevederile Codului fiscal (la moment codul fiscal nu prevede inlesniri fiscale in acest sens).

4. Pe linga ambiguitatea capitolului discutat mai sus, se mai face referire la un fond care trebuia sa fie creat inca in anul 2007 dar care nu a fost creat si nici nu se stabileste un termen in care va fi creat acest fond pomenit si in legea cu privire la eficienta energetica. Un alt aspect important este legat de marimea fondului, nespecificata niciunde, care defapt va conditiona realizarile in domeniul eficientei energetice.

5. In lege nu este prevazuta o sustinere financiara a consiliilor raionale si municipale care au in sarcina elaborarea programelor si realizarea planurilor de imbunatatire a eficientei energetice.

Comentariile facute mai sus corespund in esenta cu o parte din propunerile facute prin Policy Brief-ul din luna mai, inclusiv si catre autoritatile responsabile de elaborarea acestei legi dar de ce acestea nu au binevoit sa le ia in consideratie…? Defapt aceasta atitudine ma si demotivat sa continui lista cu obiectii.

Puteti descarca aici Legea cu privire la Eficienta Energetica publicata in Monitorul Oficial din 03.09.2010.

3 Responses to Legea cu privire la Eficienta Energetica a fost publicata in Monitorul Oficial

 1. vitalie says:

  buna ziua d-nu Muntean ,ma numesc Vitalie Rotaru din or. Trento Italia . Eu as dori se montez in Moldova un impiant de 100 KW ora, se prevede ceva rimbors din parte Moldovei sau asputea vinde pe linie aceasta energie si daca da la ce pret?

  • Ion MUNTEAN says:

   Vitalie,
   Pot sa-ti spun ca la moment abia incep sa mearga proeictele cu biomasa, deseuri biodegradabile (producere electricitate prin CHP) care sunt mai “fezabile”, parerea mea este ca in 2-3 ani va ajunge si rindul celor pe vint si soare. Mai jos vezi o informatie despre primul proiect, deja vezi singur cit de interesat este proeictul din punct de vedere economic la acest moment.
   http://jurnal.md/ro/news/baliga-aurul-moldovenilor-214709/

 2. vitalie says:

  De fotovoltaice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: