În curând vom fi obligaţi să cumpărăm doar becuri „economice”


După becurile cu filament incandescent de 100 de watt, în ţările UE nu vor mai fi puse în vânzare nici cele de 75 de watt.

Retragerea progresivă de pe piaţă a becurilor incendescente a fost decisă de UE pentru a ajuta la economisirea a circa 40 de miliarde de KWh/an.

Conform calendarului decis de forul european, magazinelor de profil din tarile membre UE nu le-au mai fost furnizate becuri incandescente de 100 de watt de pe 1 septembrie 2009, iar cele de 75 de watt vor mai fi comercializate până la epuizarea stocurilor din acest moment.

Becurile de 40 de watt şi de 25 de watt vor fi retrase din comeţ începând cu septembrie 2012. Acestea vor fi înlocuite de noile becuri „economice” fluorescente sau cu LED-uri.

Potrivit calculelor specialiştilor UE, această măsură duce la economisirea anuală a unei cantităţi de energie care ar acoperi consumul de energie al Republica Moldova pe o perioada de 12 ani, mai exact 40 de miliarde de KWh/an. Totodată producerea unei cantităţi similare de energie electrică aruncă în natură 15 milioane de tone de CO2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: