O companie ucraineana ar putea deveni principalul furnizor de energie electrica in Republica Moldova


Ucraina ar putea relua exporturile de energie electrica in Republica Moldova, care au fost intrerupte in 2009, in favoarea celor din Rusia. Ieri, la Kiev a avut loc o licitatie pentru acordara dreptului de furnizare a energiei electrice ucrainene in Republica Moldova. In cazul in care castigatorul va devenit compania privata “Power Trade” , care a primit deja dreptul de a controla exporturile de energie electrica intre cele doua tari, atunci, potrivit expertilor, firma condusa de omul de afaceri Rinat Ahmetov va deveni principalul exportator al energiei electrice ucrainene, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Republica Moldova a refuzat sa importe energie electrica ucraineana de la inceputul anului 2009, apeland la serviciile centralei de la Dnestrovsk (Transnistria), care este detinuta de catre compania ruseasca “Inter RAO EAS”.

“Incepand cu anii ’90, problema securitatii Republicii Moldova a stat pe ordinea de zi a guvernului moldovean. Inainte, noi cumparam energie electrica de la ucraineni, dar apoi, cand presedintele tarii a devenit Vladimir Voronin, am inceput sa o cumparam de la centrala de la Dnestrovsk. Aceasta alegere a fost dictata de faptul ca o parte din energia produsa la Dnestrovsk este vanduta in Romania, iar acest tranzit era controlat de familia Voronin”, a declarat pentru NG directorul Institutului de Politici Publice Arcadie  Barbarosie.

In prima jumatate a acestui an, compania Union Fenosa a incheiat cu centrala din Dnestrovsk un contract privind livrarea directa de energie electrica pana la sfarsitul anului curent. Licenta centralei din stanga Nistrului, eliberata de Agentia Nationala pentru Reglementare Energetica din Moldova, expira la sfarsitul acestui an. Apoi, totul va depinde de modul in care Kievul va negocia cu Chisinaul. O sursa a NG a anuntat ca, in parlamentul moldovean, exista sperante la un rezultat pozitiv al negocierilor, invocand faptul ca vicepremierul Serghei Tigipko, care raspunde de probleme economice in Guvernul Ucrainei, este originar din Republica Moldova, si, dupa cum este cunoscut faptul, “cu cei de-ai nostri este intotdeauna usor sa negociezi”, conchide sursa citata.

Sursa: iforusia.ro

One Response to O companie ucraineana ar putea deveni principalul furnizor de energie electrica in Republica Moldova

  1. Andrei says:

    Domnilor, pana cand nu se adopta legislatia care sa deliberalizeze piata energiei in RM – degeaba ne bucuram. In Romania, spre exemplu, sunt peste 24 de tarife diferite la energia electrica si o multime de operatori al serviciilor de furnizare. Nu-ti convin conditiile unuia te transferi la altul (exact ca la telefonia mobila). Si nu ca romanii sunt inventivi – i-a impus legislatia din UE. Iar noi cate tarife avem? Ca cumpara RM din Ucraina sau Rusia, sau UE pe cetateanul de rand nu are ce sa-l avantajeze. Inainte aceasta afacere era sub tutela lui VV, ei acum va fi sub altcuiva. Nu asta conteaza, conteaza cat platim din buzunar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: