CONSUMUL DE GAZE NATURALE A ÎNREGISTRAT, ÎN PRIMUL SEMESTRU, PRIMA CREŞTERE DIN ULTIMII PATRU ANI


În primul semestru al anului 2010, consumul de gaze naturale a înregistrat prima creştere din ultimii patru ani, când acest indicator a fost în descreştere, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre evoluţiile pe acest segment al pieţei energetice.
Potrivit raportului, consumul de gaze naturale s-a majorat, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 8,4% şi a constituit 619,7 mil. m3, iar volumul importului – cu 9,2% şi a alcătuit 670,5 mil. m3.
Trendul de creştere a consumului de gaze este caracteristic pentru toate categoriile de consumatori. Consumul populaţiei s-a majorat, faţă de primul semestru al anului 2009, cu 10,4% şi a constituit 203,93 mil. m3, consumul agenţilor economici şi al întreprinderilor din sectorul energetic – cu 5,8% şi, respectiv, 8,2% şi a alcătuit 114,42 mil. m3  şi, respectiv, 269,63 mil. m3  de gaze. Instituţiile bugetare au consumat 31,71 mil. m3  de gaze, cu 6,5 % mai mult decât în primul semestru al anului trecut.
În perioada de referinţă, cea mai mare cotă parte în structura consumului de gaze– de 43,5% – a revenit întreprinderilor din sectorul energetic. Cota consumatorilor casnici a fost de 32,9%, a agenţilor economici – de 18,5% şi a instituţiilor bugetare – de 5,1%.
În primul semestru al anului 2010, preţul efectiv de achiziţie a gazelor naturale procurate de către SA „Moldovagaz” de la SAD „Gazprom” din Federaţia Rusă a constituit 2977 lei/1000 m3. La ultima actualizare a tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali, operată de ANRE la 14 mai 2010, în tarif a fost inclus un preţ mediu de procurare pentru perioada ianuarie – iunie 2010, de 2961 lei/1000 m3 , cu 0,5% mai redus decât cel efectiv înregistrat.
Detalii despre evoluţia pieţei de gaze naturale în primul semestru al anului 2010 se vor regăsi pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anre.md, în secţiunea „Monitorizarea pieţei”.

Sursa: anre.md

One Response to CONSUMUL DE GAZE NATURALE A ÎNREGISTRAT, ÎN PRIMUL SEMESTRU, PRIMA CREŞTERE DIN ULTIMII PATRU ANI

  1. Andrei says:

    De acord cu marirea consumului, dar sa nu ne imbatam cu apa chioara, ca a inceput o crestere economica, ci mai degraba haideti sa comparam ce iarna a fost anul acesta. Deoarece monitorizez consumul instaltiilor termice, in aceasta iarna 2009-2010 consumul de energie termica a depasit cu 10-15% volumul inregistrat la toti consumatorii fata de iarna trecuta..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: