În Republica Moldova a fost adoptată Legea cu privire la eficienţa energetică


Parlamentul Moldovei a adoptat vineri 2 iulie 2010 în lectură definitivă Legea cu privire la eficienţa energetică. De la data de 04.06.2010, cind aceasta a fost votata in prima lectura, incerc sa urmaresc evolutia acestei legi. Mai mult ca atit am incercat sa tin legatura cu un membru al Comisiei Parlamentare economie, buget si finante urmind sa ma invite la una din sedintele de lucru pe tema acestei legi. Din motive “necunoscute” (pe care intentionez sa le aflu) nu sa respectat intelegerea. Mai jos sunt comentariile din presa referitor la aceasta lege. Din modiv ca nu am avut posibilitatea sa vad (sa dau de) ultimul draft al proiectului de lege voi reveni cu comentariile de rigoare imediat ce gasesc legea votata in lectura finala, sau apare in MO. Sunt curios sa aflu in ce masura propunerile facute in policy brieful elaborat pe tema acestei legi ( https://ionmuntean.wordpress.com/2010/05/14/proiectul-legii-cu-privire-la-eficienta-energetica-un-inceput-promitator-sau-comision-bugetului-de-stat/ ) au fost luate in consideratie de Catre Comisia Parlamentara responsabila de aceasta lege.

Parlamentul Moldovei a adoptat în lectură definitivă Legea cu privire la eficienţa energetică.

Ea prevede reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Conservarea Energiei  în Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Noua structură va fi finanţată de la bugetul de stat.

Legea adoptată presupune crearea în republică a premiselor necesare pentru sporirea eficienţei consumului de energie şi reducerea pierderilor,  extinderea potenţialului de surse regenerabile, dezvoltarea capacităţilor regeneratoare.

Documentul prevede elaborarea de către agenţii economici şi organele administraţiei locale a programelor pentru majorarea eficienţei energetice, inclusiv exigenţele faţă de standardizare, certificare, metrologie, activitatea de energoaudit, expertiza de stat în această sferă.

Legea stabileşte de asemenea exigenţe faţă de consumatorii de energie.

În prezent economia Moldovei depinde de importurile de resurse energetice, iar necesarul ei depăşeşte de trei ori acelaşi indice al ţărilor dezvoltate.

Achiziţiile de energie necesită mari cheltuieli şi influenţează substanţial asupra competitivităţii serviciilor şi produselor locale. Ţinîndu-se cont de aceasta, un obiectiv important este realizarea scopurilor de majorare a eficienţei energetice şi diversificare a susrelor obţinerii ei.

În acelaşi timp aderarea Moldovei la Tratatul comunităţii energetice a Uniunii Europene prevede modificarea şi completarea legislaţiei naţionale în sfera energeticii în conformitate cu normele comunităţii continentale.

Sursa: newsmoldova.md

2 Responses to În Republica Moldova a fost adoptată Legea cu privire la eficienţa energetică

  1. Andrei says:

    Departe vom ajunge daca auditul se va face de catre Experti de Stat. In toata lumea civilizata aceasta afacere este pe baza relatiilor de piata intre auditor si client. La noi insa Statul trebuie sa se implice nu doar in atestarea auditorilor ci si in conferirea acestora unui Statut special similar cu cel al Notarilor de Stat. Deoarece aceasta va fi finantata de la Buget – tarifele tot Statul trebuie sa le stabileasca. Initiativa legislativa este cam intarziata, mai mult de cat atat deja o si distorsionam fata de forma ei din UE. O interpretam “cum stim noi” ca doar nu multi inteleg la ce bun serveste aceasta eficienta energetica.
    La un canal rusesc am vizionat o stire la NOVOSTI ca : “Polistirenul aplicat pe peretii exteriori a blocurilor “nu atat reduce costurile de incalzire cat asfixieaza locatarii, emanand un gaz foarte toxic, din actiunea caruia au decedat acele persoane aflate in momentul incediului din Barul “HROMAYA LOSADI”, char daca nu au avut rani cauzare de arsuri”. Prin urmare sau strans grupuri de persoane care cereau sa nu li se mai aplice acel “Termoizolant” pe blocurile lor…” Asta abordare- da! Acest lucru a fost observat si la autoritatile nostre care nu permit termoizolarea blocurilor cu polistiren, “caci – ia foc”. Domnilor experti, nu stiati oare ca inca din vrea URSS erau cunoscute marci de “PENOPOLISTIROL SAMOZATUHAIUSCHIY” – ignifugat cu alte cuvinte, sau poate aveti devidende la Termocom sau Moldova GAZ? Imi doresc din tot sufletul sa gresesc, dar ma tem ca nu am nici o sansa….

  2. Ion MUNTEAN says:

    Nu am vazut legea deja adoptata, dar din unele surse si aceasta lege va lua urma multora care au fost adoptate pentru un anumit cerc de interese. Pacat, speram ca noua guvernare sa acorde mai multa atentie acestei problemi in RM, dar … avem ce avem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: