Gazul se scumpeste, tarifele raman


Incepand de astazi, Moldova plateste pentru gazul livrat de concernul rus Gazprom 265 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 13 dolari mai mult fata de trimestrul II. Tariful gazului pentru consumatorii casnici va ramane neschimbat. Cel putin asta promite directorul Agentiei pentru Reglementari in Energetica, Victor Parlicov. El spune ca la aprobarea tarifelor in luna mai, cand gazul s-a scumpit cu 14 la suta, s-a luat in calcul si posibilele cresteri ale pretului de import in trimestrul III si IV.

De la inceputul acestui an gazul rusesc livrat Republicii Moldova s-a scumpit cu aproape 40 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pretul gazului importat de la Gazprom este stabilit la inceputul fiecarui trimestru in baza contractului dintre Moldova-gaz si gigantul rus. Tarifele sunt calculate in functie de cotatiile petrolului pe pietele internationale.

Sursa: stireazilei.md

2 Responses to Gazul se scumpeste, tarifele raman

 1. Andrei says:

  Poate sa-mi spuna cineva care este grosimea stratului de termoizolatie recomandata de Standardele Moldovenesti si ce relatie exista intre aceasta si pretul gazului?
  Multumesc anticipat.

 2. Ion MUNTEAN says:

  Andrei,
  Din pacate in RM nu avem standarde care ar standardiza toate aspectele legate de termoizolare…se pare ca aceasta “nu este important”. Urmarind ce se face in sectorul locativ, haos total, fiecare i-si face izolare de care doreste si de ce culoare ii place astfel o sa ne pomenim peste 6-8 ani cu un mozaic care va genera alte probleme. In plus o izolare termica necesita si o ventilare adecvata, in caz contrar apar alte probleme nu mai putin importante decit cea termica. Despre grosimea stratului termoizolant pot spune ca ceea ce se face nu e deloc bine, am avut ocazia sa discut pe aceasta tema cu un expert german in domeniu si a fost mirat de faptul ca la noi se face termoizolare cu grosimea de 5 cm. Mai mult ca atit am avut posibilitate sa vad case pasive in Germania, grosimea stratului termoizolant la ei e de 16 cm cu toate ca nu au ierni mai friguroase ca ale noastre. In plus eficienta obtinuta la o grosime de 5 cm a poliesternului este net inferioara cu cea care poate fi obtinuta la o grosime de 15 cm, in schimb costurile nu cresc cu mult, manopera fiind aceeasi. Defapt totul e simplu, cineva profita de “lipsa de cunostinte a oamenilor” si mai fac niste bani pe aceasta.
  Am adus careva standarde germane la acest capitol, daca te intereseaza (in germana)le pot expedia pe adresa lisapet.ct@gmail.com, sau alta functionala. In articolul https://ionmuntean.wordpress.com/2010/03/02/solar-experte-sfirsitul-seminarului-tehnicieni-in-instalatii-solare/ poti vedea niste poze foarte frumoase ce tine de termoizolare.
  Ce tine de relatia strat termoizolant-consum de gaze, nu sunt date, am incercat sa caut si la unele firme de profil (izolarea termica). Pot sa-ti spun ca se lucreaza la un studiu de fezabilitate pe aceasta tema si prin care se va optine raspuns la intrebarea adresata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: