Finlanda a inceput lucrarile gazoductului Nord Stream


In vestul Golfului Finic a inceput constructia gazoductului Nord Stream. Lungimea primului tronson care va trece sub apa va fi de 330 km. Cea mai mare parte a gazoductului ce traverseaza platoul Marii Baltice in zona economica a Finlandei va fi construita toamna si iarna. In zona economica a Suediei deja s-au construit 175 km din conducta. Nord Stream este o noua ruta a gazului rusesc exportat in Europa care va trece sub Marea Baltica, ocolind tarile de tranzit.
Nord Stream este un proiect energetic rusesc care prevede construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Germania. Nord Stream va lega portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, pe o distanta de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltica. Gazoductul, format din doua conducte, va transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an catre statele din vestul Europei, ocolind tari de tranzit traditionale precum Ucraina si Belarus.
Proiectul este gestionat de societatea Nord Stream inregistrata in Elvetia si detinuta in proportie de 51% de Gazprom,   companiile germane Wintershall Holdings si E.ON Ruhrgas (cate 20%) si societatea olandeza Gasunie (9%). Nord Stream AG a modificat ruta initiala a conductelor din cauza ingrijorarilor statelor baltice legate de impactul proiectului asupra mediului inconjurator. Ruta finala trece prin apele teritoariale si zonele economice exclusive ale Finlandei, Suediei, Danemarcei si Germaniei, evitand Polonia, Estonia, Lituania si Letonia.

Sursa: inforusia.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: