Gazprom a reluat livrările de gaze către Belarus


Belarusul va incepe sa primeasca aceeasi cantitate de gaz din partea Rusiei ca si inainte de conflictul din ultimele zile, cand cele doua tari sustineau fiecare ca trebuie sa primeasca bani din partea celeilalte.

Conform BBC, Rusia a primit banii datorati de Belarus dupa ce pretul gazelor a crescut, iar Minskul si-a primit la randul sau banii pentru tranzitul gazelor catre Europa pe teritoriul sau.

Potrivit purtatorului de cuvant al Gazprom, joi urma sa fie reluata furnizarea de gaz la capacitate maxima catre Belarus.

Rusia a redus zilele trecute furnizarea de gaz catre Belarus cu 60%, afectand in primul rand Lituania, sub pretextul ca Belarusul ii datoreaza 192 de milioane de dolari. Dupa calculele Minskului, Belarusul ii datora doar 187 de milioane de dolari, bani transferati Moscovei miercuri.

Presedintele Alexander Lukasenko a declarat insa ca Belarusul trebuie sa primeasca 260 de milioane de dolari din partea Rusiei pentru tranzitul gazului. Joi, oficialitatile belaruse au declarat ca tara a primit de la Gazprom 228 de milioane de dolari.

Se pare ca pentru aplanarea conflictului insusi premierul Vladimir Putin a intervenit, nestiindu-se daca ambele parti sunt satisfacute cu sumele primite.

Sursa: ziare.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: