Republica Moldova vrea un terminal de gaze lichefiate, pentru a scăpa de dependenţa Gazprom


Guvernul de la Chişinău realizează studii pentru construirea unui terminal de gaze lichefiate în portul Giurgiuleşti, pentru a diminua dependenţa de gazele ruseşti, a declarat Ilarion Popa, vice-ministru al Economiei din Republica Moldova, prezent la Neptun la forumul regional pe teme energetice FOREN.

„Republica Moldova depinde în totalitate de gazele ruseşti. Şi pentru producerea de energie, centrala care aprovizionează ţara funcţionează tot pe gaze de la Gazprom”, a arătat Popa. Mai mult, sistemul energetic moldovenesc a acumulat datorii de 2,4 miliarde de dolari către Gazprom. „Trebuie să găsim soluţii pentru acest lucru, altfel ruşii ne arată degetul energetic”, a mai spus oficialul de la Chişinău.

România are, de asemena, în plan realizarea unui terminal de gaze lichefiate. Gazele ar urma să provină din Azerbaidjan, lichefiate în Georgia, apoi transportate cu vase speciale la Constanţa. În portul românesc vor fi regazeificate şi încărcate pe conducte, pentru a ajunge în restul Europei. Acest nou proiect, recent demarat de autorităţile din cele trei ţări, a fost denumit AGRI.

Şi Ucraina a anunţat că se gândeşte la construirea unui terminal de gaze lichefiate la Odessa.

Sursa: adevarul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: