Republica Moldova vrea sa transporte energie prin Romania catre pietele europene


Republica Moldova vrea sa construisca doua centrale electrotermice, a caror energie sa o exporte prin Romania catre pietele europene, si un gazoduct pe relatia Iasi-Ungheni, a declarat, duminica, Ilarion Popa, viceministru al Economiei.

“Constructia acestor centrale electrotermice este planificata pentru viitorul apropiat”, a declarat oficialul, la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat la Neptun, Romania.Unitatile energetice vor fi realizate in localitatile Burlaceni si Ungheni, iar autoritatile moldoneve nu solicita finantare din partea Romaniei.

“Burlaceni este proiect mai vechi, care a fost stopat iar acum este revigorat, s-au schimbat actionarii. O parte din energia de aici va fi transportata in UE, prin Romania. Pentru statia de la Ungheni negociem cu partea romana sa facem o linie electrica Ungheni-Iasi, pentru ca 75% din energie produsa este preconizata sa fie transportata in Romania. Saptamana viitoare vom discuta cu reprezentantii Ministerului Economiei”, a afirmat Popa.

El a adaugat ca proiectul de la Burlaceni este derulat de compania Global Internatioanl 2000 impreuna cu o companie moldoveana si una ruseasca, in timp ce unitatea de la Ungheni este construita de o companie din Cehia.

Cele doua statii ar urma sa aiba, in faza initiala, o capacitate cumulata de 800 MW. Popa a adaugat ca interconexiunea sistemului electroenergetic al Republicii Moldovei cu cel al Romaniei va fi posibila doar dupa conectarea retelei cu cea a Ucrainei.

Sursa: http://www.protv.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: