Transelectrica: Linia electrica Suceava-Balti, sub semnul intrebarii


Proiectul liniei electrice intre Romania si Republica Moldova, Suceava-Balti de 400 kV, este sub semnul intrebarii, iar partea romana asteapta un raspuns din partea guvernului de la Chisinau, a declarat managerul directiei de planificare a retelei din cadrul Transelectrica, Dan Preotescu.

“Noi avem deja o linie de interconexiune cu Republica Moldova, linia Vulcanesti-Isaccea de 400 kV, dar ar mai fi nevoie si de alte linii electrice. Insa proiectul liniei Suceava-Balti este sub semnul intrebarii si asteptam un raspuns din partea guvernului de la Chisinau privind acest proiect. Noi nu stim daca ei vor sa mai construim aceasta linie electrica sau nu”, a declarat directorul directiei de planificare retea al Transelectrica, Dan Preotescu, potrivit NewsIn. 
Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost incheiat, iar linia electrica ar fi costat circa 20 de milioane euro pentru o lungime de 60 km. Studiul de fezabilitate a costat circa 500.000 euro si a fost facut printr-un grant de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Proiectantii liniei electrice sunt CESI (Italia) si ISPE (Bucuresti)

“Transelectrica ar fi intermediat Republicii Moldova finantarea de la banci europene pentru partea lor la proiect”, a mai precizat oficialul companiei.

In prezent, Romania are linii de interconexiune cu toate tarile vecine, insa este nevoie de o capacitate mai mare pentru tranzactionarea energiei electrice, spun reprezentantii Transelectrica.

Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei.

Reteaua de transport a companiei este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000 MVA si 8.900 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport.

Sursa:www.wall-street.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: