Proiectul legii cu privire la eficienţa energetică – un început promiţător sau comision bugetului de stat?


Proiectul legii cu privire la eficienţa energetică a fost conceput ca o reacţie firească la consumul excesiv de energie şi dependenţa masivă de furnizori externi. Deşi intenţiile ambiţioase ale autorităţilor au fost de a racorda cadrul normativ şi legal la directivele europene, proiectul aprobat de Guvernul Republicii Moldova, pe lângă confuzii terminologice, mai conţine lacune care ar putea genera serioase probleme legate de implementare.

Întâmplător sau nu, termenii ambigui abundă anume în capitolul care ar trebui să descrie detaliat susţinerea financiară. Îngrijorător este faptul că se face referinţă la un Fond virtual – Fondul pentru eficienţă energetică – care nu a fost creat deocamdată. Totodată, nu este clar din ce mijloace financiare va sprijini statul iniţiativele de eficienţă energetică sau pe ce criterii vor fi selectate acestea. Deşi angajamentul de a acorda înlesniri fiscale agenţilor economici care vor promova eficienţa energetică este una de apreciat, mecanismul de aplicare rămâne incert. Or, la acest moment agenţii economici se confruntă cu o cotă de 20% a TVA la importul echipamentelor costisitoare, destinate măsurilor de eficientizare a consumului de energie.

Cert e că autorităţile, până la aprobarea proiectului de lege de către Legislativ, mai au timp să revizuiască aspectele critice care sabotează însăşi succesul iniţiativei. Experţii recomandă introducerea în textul legii a cerinţelor de performanţă energetică a clădirilor. Asta fiindcă cele mai mari pierderi de energie se înregistrează anume pe acest segment.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Proiectul legii cu privire la eficienţa energetică – un început promiţător sau comision bugetului de stat?”, prezentat azi, 14 mai 2010, la IDIS „Viitorul”.

Autorul studiului, expertul asociat IDIS pe eficienţă energetică Ion Muntean, explică că mentalitatea consumatorilor este cea care provoacă un consum excesiv de energie: „Consumatorii nu realizează faptul că preţul la energie este relativ ieftin, comparativ cu alte ţări europene şi nu conştientizează că energia obţinută din surse tradiţionale se poate epuiza. Astfel, ei nu sunt preocupaţi să o conserve. Or, sursele regenerabile, de tipul celor generate de vânt sau pe baza radiaţiei solare, sunt la acest moment mult mai costisitoare”. Muntean recomandă autorităţilor să insiste pe programe de educaţie de utilizare eficientă a energiei.

Intenţionat sau nu, la elaborarea proiectului legii cu privire la eficienţa energetică au fost omise aspecte esenţiale care ţin de evaluarea performanţei energetice ale clădirilor: „Dacă clădirile vechi au fost construite fără a se ţine cont de performanţa energetică, acum autorităţile ar trebuie să ceară un certificat de evaluare a performanţei energetice pentru clădirile nou construite, înainte de darea lor în exploatare. Or, Parlamentul European şi Consiliului European prevăd expres în directivele lor această practică, mai ales în cazul achiziţiilor publice”. Şi clădirile vechi ar putea fi reabilitate termic prin izolare sau reglare termică a sistemului de încălzire, adaugă Ion Muntean.

Pentru întreprinderi, eficienţa energetică înseamnă mult mai multe investiţii. Ion Muntean: „Majoritatea întreprinderilor operează cu echipament învechit, care implică consum sporit de energie. Achiziţionarea echipamentului nou, pe lângă costul propriu-zis la procurare, mai presupune şi un TVA de 20% la import”. Iată de ce expertul recomandă anularea sau cel puţin reducerea acestui impozit indirect pentru echipamentele cu această destinaţie.

Urmează a fi creată Agenţia pentru eficienţa energetică, care va fi responsabilă de elaborarea şi gestionarea Programului naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, dar şi planurilor de acţiuni. Iarăşi, rolul Agenţiei depinde de măsura în care se va reuşi a atrage susţinerea donatorilor externi în domeniu.

Proiectul legii cu privire la eficienţa energetică, deşi ambiţios, nu prevede mecanismele de acoperire financiară. Astfel, deşi autorităţile centrale se aşteaptă ca raioanele să micşoreze consumul de energie prin planuri locale de acţiuni, nu alocă fondurile necesare. Mai mult, administraţia raioanelor ar trebui să angajeze manageri energetici care să facă anual analize ale consumului energetic. „Nu este clar deocamdată cine va achita onorariile pentru aceste servicii. Din păcate, fără o acoperire financiară, toate aceste intenţii frumos formulate s-ar putea să rămână şi de această dată doar pe hârtie”, precizează autorul studiului.

Cert e că statele care şi-au exprimat intenţia de adera la Uniunea Europeană, odată cu aplicarea directivei europene respective, trebuie să reducă consumul de energie final cu cel puţin 9% într-o perioadă de nouă ani comparativ cu media consumului din ultimii cinci ani pentru care există date disponibile. Or, pentru Republica Moldova numărătoarea va începe din momentul votării acestui proiect de lege de către Parlament. În aceste condiţii, o întrebare deocamdată fără răspuns este cum vor fi sancţionaţi acei care se vor face vinovaţi de contravenţii în domeniul eficienţei energetice.

4 Responses to Proiectul legii cu privire la eficienţa energetică – un început promiţător sau comision bugetului de stat?

 1. Pingback: În Moldova a fost adoptată Legea cu privire la eficienţa energetică « ionmuntean

 2. diana says:

  Daca in sfirsit s-a ajuns si in Moldova sa se discute pe asa teme cum ar fi eficienta energetica, ba mai mult, se pun in discutie proiecte de lege in acest sens, inseamna ca ar trebui sa existe si proiecte in domeniu (in implementare, poate chiar finisate deja, sau cel putin la nivel de concept).

  Ati putea cumva sa ma ajutati sa aflu/inteleg ce proiecte se implementeaza la moment, sau se discuta, referitor la reducerea efectelor incalzirii globale, reducerea nivelului de CO2, sau poate daca se face/se doreste sa se faca ceva pentru dezvoltarea sistemelor fotovoltaice in Moldova?

  Google nu-mi arata ca in Moldova s-ar implementa (sau s-ar intentiona implementarea) unor proiecte pentru reducerea/combaterea efectelor incalzirii globale, reducerea nivelului CO2. Poate nu stiu cum sa caut, ma rog, nu dau vina pe Google.

  Multumesc anticipat!

  • Ion MUNTEAN says:

   Este nespus de imbucurator faptul ca eficienta energetica devine un termen din ce in ce mai uzual in RM, sint placut surprins sa vad pasii rapizi de adoptare a unei legi privind eficienta energetica in decurs de citeva luni (nu ma refer la aspectul calitativ) ceea ce guvernarii precedente ii lua ani de zile, dar aceasta lege trebuia implementata minim cu 5 ani in urma pentru a putea alerga din urma tendintelor UE in domeniu….
   Diana, a-ti remarcat corect, odata ce exista o lege cu siguranta sunt si premize/ concepte de proiecte in domeniu. Anul acesta Primaria mun. Chisinau a cistigat un proiect European in domeniul Eficientei Energetice, aproximativ 700 mii euro (este salutabil acest lucru), pot sa ma laud ca activez si eu in acest proiect 🙂
   Din start vreau sa facem diferenta intre eficienta energetica si surse regenerabile care impreuna fac conservarea energiei.
   La capitolul Conservarea energiei a fost elaborata o lege in 2000 si apoi a fost infiintata o Agentie pentru Conservarea energiei care din lipsa de atentie a fostelor autoritati a “murit”, legea a fost abrogata prin noa lege cu privire la eficienta energetica din 7 iulie 2010. Ce tine de sursele regenerabile, este o lege din 2007 care din lipsa de atentie (importanta acordata de autoritati acestui subiect) nu este functionala….
   La capitolul proiecte in aceste domeniu pot spune ca ne aflam la inceput. Se arata interesul sporit al finantatorilor din exterior de a investi in eficienta si surse regenerabile aici in RM, si asta nu in zadar deoarece avem un potential mare de economisire a energiei si de generare a energiei verzi (eoliene , fotovoltaice).
   Bariera principala in promovarea surselor regenerabile de energie , in special cea eoliana si fotovoltaica, este lipsa mecanismului legal de promovare a acestora sau altfel spus la moment consumatorul final va trebui sa plateasca cu aproximativ 300% mai mult ca in prezent, iar aici este necesar elaborarea unui sistem de subventionare pentru a sustine si producatorii de energie verde dar si consumatorii (inteligent). Aici poate prinde si modelul german adoptat la situatia RM. Cu toate acestea exista firme in RM care stau pe start de afaceri la capitolul instalatii solare dar clientii i-si permit implementarea doar proiectelor mici (pin la 10 MW), sistemele de incalzire cu colectoare solare sunt costisitoare iar durata de recuperare cam mare. Remarc faptul ca RM are un potential de energie fotovoltaica chiar mai mare decit Germania, tara care se afla in topul tarilor producatoare de energie pe baza sistemelor fotovoltaice.
   Ce tine de energia generata pe baza sistemelor eoliene (pe baza de vint) sunt careva proiecte experimentale la sudul moldovei sau se intentiona sa se faca ceva. Exista un centru de cercetare la UTM care face studii de fezabilitate legate de fermele eoliene, exista chiar si proiect care (din surse neoficiale) nu pot trece de avizarile ministerelor…..
   La capitolul reducerea emisiilor de CO2, se poate spune ca implementarea sistemelor fotovoltaice, eoliene… contribuie la reducerea CO2 deoarece se produce mai putina energie pe baza traditionala. O alta alternativa sunt o serie de masuri care pot reduce emisiile de CO2, in RM exista un oficiu (proiect) legat de protocolul Kyoto. Detalii gasiti pe http://www.cfu.md , va recomand chiar sa-i contactati pentru a afla ce proiecte finanteaza in prezent referitor la micsorarea emisiilor de CO2.
   In cazul in care va intereseaza proiecte de eficienta energetica si din alte tari din europa de sud est va recomand sa cititi studiul de pe link-ul: https://ionmuntean.wordpress.com/2010/06/25/masuri-de-eficienta-energetica-in-municipalitatile-tarilor-din-europa-de-sud-est-si-rolul-asociatiilor-nationale-si-nalas/ , aici gasiti si problemele cu care se confrunta aceste tari (inclusiv RM) la capitolul eficienta energetica.

   Cu toate acestea, urmarind tendinta din ultimii ani de crestere a pretului la energie, utilizarea surselor regenerabile (eoliene, fotovoltaice) va fi inevitabila in urmatorii ani.

   Bafta!

 3. You could certainly see your skills within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart. “We are near waking when we dream we are dreaming.” by Friedrich von Hardenberg Novalis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: