ISO 31000 si criza vulcanului din Islanda


Criza traficului aerian provocată de erupția vulcanului islandeză,  însoţită de efectele sale economice şi sociale, este analizată prin prisma prevederilor ISO 31000 – standard de gestionare a riscurilor de către Kevin W., liderul grupului ISO care a dezvoltat standardul.

Acesta comentează: “In mod surprinzator un astfel de eveniment nu pare să fi recomandat ca un risc pe care companiile aeriene şi multe alte companii ar putea să-l gestioneze. Având în vedere istoricul vulcanului Islandez şi impactul din trecut asupra aviaţiei din Asia , este surprinzător că nu au fost intreprinse planuri pentru a gestiona o astfel de perturbare  “.

El continuă să spună: “Norul de cenuşă este doar un alt exemplu cu privire la riscurile în continuă schimbare care trebuie să fie gestionate într-o economie globală, cu management de tipul ” just in time “. Cu toate acestea o organizatie cu un management puternic al culturii de risc cum ar fi “United Parcel Service (UPS) din Asia a redirecţionat rapid zborurile catre alte aeropoarte disponibile iar de acolo au asigurat transport terestru catre destinatia finala. ”

Kevin Knight descrie riscul după cum urmează: “Riscul este totul despre incertitudine sau ceva mai important, efectul incertitudinei privind realizarea obiectivelor . La 15.11.2009, ISO a publicat standardul ISO 31000:2009, managementul riscului – Principii şi linii directoare, pentru a ajuta industriale , sectorul comercial şi organizaţiile publice pentru a aborda cu încredere astfel de riscuri. “

ISO 31000:2009 stabileşte principii, un cadru şi un proces de gestionare a riscurilor care sunt aplicabile pentru orice tip de organizaţie în sectorul public sau privat. Acesta  nu mandateze o abordare exhaustiva in interiorul unei organizatii, dar subliniază mai degrabă faptul că managementul de risc trebuie să fie adaptat la nevoile specifice şi structura organizaţiei.

ISO 31000 presupune un angajament semnificativ al consiliului de administraţie şi atenţie de top management, precum şi resurse suficiente pentru a traduce angajamentul în actiuni. Acesta solicită un angajament inalt din partea Consiliului, împreună cu conducerea de management, pentru a se asigura ca standardul este inţeles în materie de cultură în întreaga organizaţie.

Sursa: http://www.iso.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: