Legea cu privire la Eficienta Energetica in Republica Moldova


Ma bucura foarte mult faptul ca in ultimii ani termenul Eficienta Energetica devine tot mai uzual si capata chiar dimensiune. Putem auzi de careva proiecte in acest domeniu, politici ale guvernarii, training-uri, se mai vad panouri fotovoltaice pe acoperisul unor case … se misca ceva.

Recent am avut posibilitatea sa ma intilnesc cu Viceministrul Economiei Ilarion POPA, in subordinea caruia se afla Direcţia Generală Securitate şi Eficienţă Energetică. Nu am ezitat sa-l intreb ce obiective prioritare are Ministerul Economiei vis-a-vis de eficienta energetica in Republica Moldova. Dlui a relatat ca la moment se lucreaza asupra unui proiect de lege privind eficienta energetica si ca in viitorul apropiat va fi infiintata Agentia pentru Eficienta Energetica. La fel, va fi creat si un fond pentru eficienta energetica a carui finantare din partea statului va constitui 16% iar restul – investitii din exterior. La acest subiect voi reveni cu un alt articol in care tin sa-mi exprim public parerea.

Cred ca cea mai mare atentie la moment ar trebui acordata legii cu privire la eficienta energetica. Este important ca bazele acestui domeniu sa fie durabile. Din pacate avem de lucrat mult la acest capitol, dar in acelasi timp avem posibilitatea sa profitam de experienta statelor care au demonstrat un succes real an acest domeniu. Pornind de la importanta legii mentionate mai sus, consider ca multi specialisti din domeniu ar putea contribui la elaborarea acestei legi, direct sau indirect. Aici vin cu propunerea de a lansa o dezbatere pe  tema acestei legi care o puteti descarca aici Legea efecienta energetica si Legea modificarea codului contraventional.

Vreau sa cred ca discutiile ulterioare care vor aparea asupra acestui subiect se vor face auzite si vor fi luate in consideratie.

11 Responses to Legea cu privire la Eficienta Energetica in Republica Moldova

 1. oleg says:

  buna ziua d-nul Ion
  va deranjez referitor referito la sistemul fotovoltaic
  eu am chiteva intrebari la dumneavoastra
  care sunt organizatiile internationae care finanteaza la ora actuala aceste
  proiecte in RM
  1 proiectele sistemului fotovoltaic si a biomasei
  2 procentul finantat
  3 ca persoana fizica
  4 ca persoana juridica
  5 legea cu privire la energia verde
  6 guvernul RM da care-va ajutor,si daca dau in ce constau ajutoarele statului
  7 ce acte trebuie ca persoana fizica si juridica sa implimentez unul din aceste proiecte
  8 chit costa enargia pentru persoanele juridice in RM
  si daca e posibil as dori toata informatia de care dispuneti referitor la aceste proiecte
  cu mult respct un grup de moldoveni care ar dori sa investeasca in enegia verde
  asteptam raspunsul dumneavoastra

  • Ion MUNTEAN says:

   Stimate Dle Oleg,
   Ma bucura foarte mult faptul ca tinerii plecati peste hotare incearca sa gaseasca pirghii pentru a se reintoarce ACASA. La moment pentru tara noastra este foarte necesar si binevenit ajutorul organizatiilor din exterior dar si a tinerilor care au avut posibilitatea sa vada ce se intimpla in lume, cum gindesc/traiesc altii si ce potential avem noi.

   O sa incerc succint sa dau raspuns la intrebarile Dstra, doar intr-o alta formula.
   1. Cu parere de bine exista organizatii din exterior care finanteaza diferite proiecte in domeniul eficientei energetice, inclusiv proiecte din domeniul surselor regenerabile de energie. O sa afisez doar link-ul unde puteti gasi suficiente detalii referitor la acestea.
   http://bas.md/EE (cofinantarea proiectelor din domeniul eficientei nergetice, pin la 70% pentru servicii de consultanta, proiectare, audituri…in afara de cheltuielile pentru procurarea de instalatii, echipamente…);
   http://www.moseff.org/ (inprumuturi pentru proiecte din domeniul eficientei energetice, inca nu sau stabilit detalii referitor la procentul cu care se vor acorda aceste inprumuturi si bancile care vor gestiona aceste credite);
   http://www.cfu.md/ (proiecte din domeniul biomasei si conservarii energiei);
   2. Cu parere de rau la moment nu sunt/nu cunosc linii de finantare/cofinantare a persoanelor fizice. Sunt intentii din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare ca peste citiva ani sa creeze o linie de cofinantare si a persoanelor fizice, in baza experientei Bulgariei si altor tari din Europa de Sud Est.
   3. La moment Guvernul RM nu acorda sprijin financiar initiativelor din domeniul Eficientei Energetice. Acesta se orienteaza acum in a aduce investitori din exterior. Ce mai cunosc este ca guvernul doreste sa infiinteze Agentia pentru Eficienta Energetica cu crearea unui fond din care 16% finantare din partea statului, restul din exterior…. Eu personal am alta parere la acest subiect si am sa vin poate chiar cu un articol pe aceasta tema.
   4. Referitor la acte nu pot sa va spun exact care ar fi ele deoarece depinde de foarte multi factori, ce tip de proiect si cine il finanteaza. Cite ceva veti putea gasi in legea cu privire la energia electrica din 2009 pe care o gasiti pe site-ul ANRE, http://www.anre.md.
   5. Detalii referitor la costul energiei electrice pentru persoane fizice si juridice gasiti la fel pe siteul ANRE la compartimentul Legislaţie /
   Acte Administrative/Legislatie secundara.

   P.S.
   Ma bucur sa fiu de ajutor:)
   Asa cum incerc sa fac deobicei, voi publica toate informatiile noi si utile din acest domeniu pe acest blog.

   • Veaceslav Bitca says:

    bas.md nu mai exista? Merge redictionarea catre situl Banca Europeana. Iar acolo pentru mine nu e evident sa gasesti ceva.

 2. Alex says:

  Dear Ion,
  Very interesting blog, although I’m struggling to read it in Romanian (luckily there is google translate). I am researching energy efficiency legislation in Eastern Europe and wonder if you can direct me to the FINAL DRAFT of the Energy Efficiency Law passed in Moldova just last month. I tried looking on the parliament website, but with little luck and I found this on your blog: https://ionmuntean.files.wordpress.com/2010/03/legea-efecienta-energetica-si-legea-modificarea-codului-contraventional.doc

 3. Alex says:

  Many thanks!

 4. Pingback: 2010 in review « ionmuntean

 5. Alexandru says:

  Bună ziua,

  Există o posibilitate legală de evita reduce costurile de import pentru echipamentele de energie regenerabilă cum ar fi: Panouri fotovoltaice, acumulatoare.. etc..?

  Vă mulțumesc mult pentru orice ajutor!

  • Ion MUNTEAN says:

   Ma bucur ca aceasta intrebare este ridicata la rampa de catre mediul de afaceri.
   Cu parere de rau legislatia actuala nu ofera stimulente fiscale ce ar promova producerea si/sau importul de tehnologii in domeniul eficientei energetice si energiei regenerabile asa cum o facea vechea legea cu privire la conservarea energiei (Producătorii autohtoni de utilaje, tehnologii energoeficiente şi aparate cu eficienţă energetică, aparate de evidenţă, control şi reglare a consumului de resurse energetice, precum şi de piese de schimb pentru acestea, beneficiază de înlesniri la impozitul pe venitul obţinut în urma vînzării utilajelor, tehnologiilor şi aparatelor nominalizate, în mărime de 50 la sută, pe un termen de cel puţin 5 ani şi sînt scutiţi de plata T.V.A. pe această perioadă de timp.)
   Am observat ca in proiectul Planului National de Actiuni in domeniul Energiei Regenerabile 2013-2020, apare printre actiuni introducerea facilităţilor fiscale şi vamale. Pentru a vedea acest lucru realizat in practica cred ca si mediul de afaceri ar trebui sa participe activ.

   • Alexandru says:

    Mulțumesc pentru răspuns. Am găsit acest document de care ați pomenit mai sus:

    http://www.gov.md/public/files/ordinea_de_zi/16012013/Intr04.pdf (PLANUL NAȚIONAL DE ACȚIUNI ÎN DOMENIUL EFICIENȚEI ENERGETICE PENTRU ANII 2013-2015) în care scrie:

    Capitolul 3
    STIMULENTE ECONOMICE
    132. În vederea stimulării pieței serviciilor energetice, Agenția va întreprinde
    următoarele măsuri:
    a) elaborarea studiului pentru identificarea potențialelor facilități fiscale și vamale cu
    efectuarea analizei cost-beneficiu;
    b) modificarea cadrului legal corespunzător în vederea introducerii facilităților fiscale și
    vamale.

    Foarte vag, deci am să deduc că nu prea există mari șanse de stimulente fiscale cel puțin în viitorul apropiat.
    ——

    Cum ați sfătui ca întreprinderile să se ocupe mai activ de acest subiect? Care ar fi pașii recomandați de dumneavoastră?

   • Ion MUNTEAN says:

    Exista diverse posibilitati de participare, inclusiv elaborarea recomandarilor, participarea la sedintele grupului de lucru atunci cind sunt organizate, mese rotunde, dezbateri, etc. In Moldova sunt asociatii non-guvernamentale care “reprezinta” interesele IMM si care nu prea participa la asemenea sedinte din cite cunosc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: