O noua linie de creditare a proiectelor de eficienta energetica din Republica Moldova


Azi 11 februarie 2010, la hotelul “Leogrand” din Chisinau, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat oficila Linia de finantare pentru eficienta energetica in Moldova (MoSEFF). MoSEFF este o linie de credit de 20 milioane euro, resursele careia vor fi oferite  intreprinderilor private prin intermediul bancilor partenere locale.

MoSEFF este o linie de credit pentru intreprinderile locale, care doresc sa investeasca in tehnologiile de economisire a energiei si/sau in surse regenerabile de energie. Formula este simpla: economisirea energiei are ca rezultat o reducere substantiala a costurilor, ceea ce inseamna profituri mai mari si cresterea competitivitatii. Aceasta formula este valabila, mai ales, in Moldova,  unde companiile se confrunta cu preturi la energie mai mari decit in orice tara CSI.

Imprumuturile sunt disponibile pentru companiile pentru companiile private din Republica Moldova si pot varia de la citeva mii euro pina la maximum 2 milioane euro. Fiecare credit are o componenta de grant (5-20% din valoarea creditului ) pentru proiectele implementate cu succes. Nivelul real de finantare depinde de tehnologiile si economiile de energie realizate in rezultatul proiectului.

Mai mult ca atit, MoSEFF nu este doar o linie de credit, si poate ajuta, deasemenea, companiile in optimizarea solutiilor acestora in energetica. In plus, pe linga finantarea investitiilor pentru economisirea energiei, BERD a angajat o echipa de experti internationali si locali, condusa de compania germana FICHTNER, pentru a ajuta debitorii potentali la identificarea solutiilor tehnice si financiare mai viabile pentru investitii si la pregatirea ulterioara a solicitarilor de imprumut. Echipa de implementare MoSEFF este finantata de Comisia Europeana si, deci, aceasta asistenta tehnica este disponibila gratuit pentru debitori.

Sectoarele eligibile pentru finantare in cadrul MoSEFF includ sectorul industrial, sectorul comercial, de servicii, agro-industrial si IMM-uri. Uneori, solutiile simple economisesc o cantitate mare de energie si o solutie cum ar fi izolarea termica, este la fel de eficienta ca si investitiile in tehnologii avansate.

MoSEFF reproduce un model implementat cu succes de BERD in Ucraina, Rusia, Georia, Romania, Bulgaria, Balcanii de Vest,   Asia centrala si Caucaz. Pina in prezent, BERD a alocat mai mult de 900 milioane euro pentru Facilitatile de Finantare pentru Eficienta Energetica (SEFF), din care 600 milioane euro au fost deja alocate pentru investitii prin intermediul a 32 de baci partenere. Primul SEFF a fost lansat in Bulgaria, 2004. Moldova este  a 14 tara in care programul BERD este in curs de lansare.

Sursa:Comunicat de presa MoSEFF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: