Institutul Oncologic își instalează baterii solare pentru a reduce costurile pentru energia electrică


Un sistem de panouri solare va fi instalat în această vară la Institutul Oncologic. Suma necesară, cinci milioane de dolari, vine din partea Guvernului Japoniei, bani nerambursabili. Datorită bateriilor solare, spitalul va putea economisi până la 12 la sută din costurile pentru energia electrică. Ministerul economiei spune că acesta ar putea fi primul sistem de panouri solare din Republica Moldova.

Panourile solare vor fi transportate în Moldova şi instalate de experţii din Japonia. Unele urmează să fie plasate pe acoperişul Institului Oncologic, iar altele – în curtea spitalului. Directorul Institutului Oncologic a declarat: “Am înaintat proiectul, iar japonezii au selectat spitalul nostru, probabil pentru că spaţiul instituţiei permite acest lucru, şi din cauza mărimii spitalului nostru, care găzduieşte o mie de paturi.”

Un grup de experţi japonezi se află acum în Moldova pentru a efectua un studiu de evaluare. “Condiţiile meteorologice din Moldova permit instalarea panourilor solare. Nici iarna nu va fi lipsă de soare. Deocamdată studiem cum stau lucrurile şi avem nevoie de date meteorologice. Studiem de asemenea, parametrii tehnici ai acoperişului, costurile pentru instalare. Proiectul va fi aprobat de cabinetul de miniştri din Japonia în luna iunie. “, a spus Mitsuo Ochi, MITSUO OCHI, liderul grupului de consultanţă.

Directorul Institului Oncologic, Victor Cernat, spune că cel mai probabil, panourile solare vor fi instalate şi date în exploatare la începutul verii. Instalaţia performantă va funcţiona paralel cu sistemul actual de energie electrică a instituţiei şi va permite o economie de 12 la sută a costurilor. Mitsuo spune că dacă implementarea sistemului va reuşi, ar mai putea fi aduse baterii solare pentru spitale, şcoli, şi case particulare.

Sursa: Publika.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: