Companii autohtone vor avea tehnicieni în instalaţii solare


Mediul de afaceri este interesat de valorificarea surselor regenerabile de energie. Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, în comun cu proiectul de cooperare economică dintre Renania – Palatinat şi ţările din Europa de Est, Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc, organizează un curs de instruire cu genericul „Tehnician în instalaţii solare”, care a demarat la 30 noiembrie curent şi va finisa în februarie 2010, cu un stagiu în Germania.

La curs iau parte 10 specialişti din Moldova şi 7 din România. Printre tehnicienii de la noi din ţară se numără reprezentanţii companiilor: Corna, Elektro-Tehno, Farma Prim, Seneca, Triago Prim, Trioterm, Universitatea Tehnică.

Instruirea cuprinde 3 module a câte 5 zile fiecare. În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie curent, participanţii vor însuşi informaţii despre energia fotovoltaică, iar în perioada 11 – 15 ianuarie 2010, vor lua cunoştinţă cu bazele termotehnicii şi termiei solare. Modulul III este practic şi constă dintr-un stagiu în Germania, care va avea loc în perioada 22 – 26 februarie 2010.

Absolvenţii cursului vor obţine un certificat recunoscut la nivel internaţional, cu descrierea detaliată a tuturor temelor studiate, precum şi un set de manuale. Acest fapt le va permită să-şi presteze serviciile şi în afara ţării, precum şi să instruiască alţi tehnicieni.

Conform şefului Direcţiei Dezvoltare Economică a CCI, Sergiu Harea, cursul „Tehnician în instalaţii solare” este organizat cu scopul de a răspunde solicitărilor specialiştilor referitor la actualitatea energiei regenerabile, precum şi de a forma un grup de experţi, care vor transmite cunoştinţele şi deprinderile însuşite altor solicitanţi.

Sursa: http://www.chamber.md

7 Responses to Companii autohtone vor avea tehnicieni în instalaţii solare

 1. Alecu says:

  Super seminar…

  • Ion says:

   De acord, dar cei mai interesant abia urmeaza, mai ales ca temele din bazele teoriei electrotehnice sa-u epuizat.

 2. Trebuie sa le stiim pe toate!

 3. Vitalie Dragancea says:

  Ion, buna ziua.
  Ma bucur, sincer, sa stiu ca baietii de pe meleagurile Calarasilor cresc si se dezvolta. Sint din Sipoteni / Calarasi.
  Vis-a-vis de subiectul “eficientei energetice” cred eu ca are rost sa avem o dicutie, atat despre subiect in sine cat si despre medolitatile de promovare ale lui. Impreuna cu partenerul meu avem o firma care activeaza in acest domeniu: facem audit energetic, pregatim rapoartele de audit cu propuneri de eficientizare dar… Mai e nevoie de ceva timp pentru ca societatea sa constientizeze necesitatea acestor proceduri, dupa cum te-ai exprimat “sa se ajunga la o CULTURA” in acest sens.

  • Ion MUNTEAN says:

   Salut Vitalie,
   Multumesc pentru comentariu, sunt placut surprins sa cunosc oameni cu viziuni si interese asemanatoare cu ale mele. Sunt deacord sa discutam, prefer e-mail-ul, raspund mai repede decit la telefon, uneori 🙂

 4. Vitalie Dragancea says:

  Salut Ion,

  Cu intarziere dar revin la subiectul initierii unei discutii despre implementarea procedurilor de eficienta energetica si conservare a energiei.
  Chiar te rog in acest sens sa vii pe pagina ta cu un articol de start la care sa venim cu comentarii si opinii. Este necesara o discutie cu elemente educative/cognitive prin care sa se inceapa discutia.
  Pentru cei interesati public adresa mea: office@redoxgroup.md

  • Ion MUNTEAN says:

   Sorry Vitalie, iata ca si eu intirzii.
   Multumesc pentru recomandare, demult i-mi sta in cap o asa idee, vreau in genere sa promovez pe acest blog discutiile cu caracter cognitiv si sa scriu mai multe articole de acest gen. Sensibilizarea opiniei publice fata de eficienta energetica este un lucru suficient de necesar (din pacate este unde si in cine :))
   Referitor la implementarea procedurilor de eficienta energetica, daca am inteles corect ce ai in vedere, nu am sa intirzii sa vin cu un articol separat, doar ca sa inceput o perioada cu mai multe deplasari legate de aceasta tema si dupa ce le voi realiza pe cele planificate deja voi avea suficient material de lucru. Pina atunci vreau sa lansez o discutie pe marginea proiectului de lege cu privire la energia electrica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: