A 40-a aniversare a Zilei Mondiale a Standardizarii:14 octombrie 2009


Ziua Mondială a Standardizării este celebrată în fiecare an pe 14 octombrie ca omagiu adus eforturilor a mii de experţi la nivel mondial,ziuastandardizarii care colaborează în cadrul CEI, ISO şi ITU pentru a dezvolta Standardele Internaţionale care să faciliteze comerţul, răspândirea de cunoştinţe tehnologice şi difuzarea lor.

Cu ocazia acestui eveniment organismele de standardizare din întreaga lume organizează conferințe cu tematici din domeniu. În europa, cu ocazia acestei zile se organizeaza o conferință la Bruxel cu tematica “European standardisation for the next decade”  . Acest eveniment va reuni reprezentanţi la nivel înalt ai comunităţii de standardizare, reprezentanți ai autorităţii publice, reprezentanți din industrie şi ONG-uri. Lucrările vor fi prezentate  în limbile Engleză, Franceză, Ggermană, Italiană, Poloneză şi Spaniolă de către reprezentanți ai acestor țări. Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizării, Asociația de Standardizare din România şi Universitatea Ecologică din București organizează  Conferința Națională în domeniul Standardizării, ediţia a III – a. Tema conferinţei este “Abordarea schimbărilor climatice prin intermediul standardelor”.
Temele majore ale Conferinţei sunt:
“Linii comune între activitatea de standardizare şi politicile europene de protecţie a mediului înconjurător.”
“Contribuţia activităţii de standardizare de la nivel european şi internaţional la susţinerea dezvoltării durabile.”
“Promovarea celor mai bune practici de management de mediu.”
“Reglementări şi standarde. Standardele – ca suport pentru protecţia mediului înconjurător.”
“Efectele schimbărilor climatice, eficienţa energetică, resursele naturale, deşeurile, ambalajele.”

De la simplu la complex, de la mic la mare, de la local pâna la global, standardele internaționale sunt omniprezente în domeniul produselor și serviciilor și al componentelor lanțului global de furnizori pentru care ele reprezintă coloana vertebrala.
Sistemul internațional de standardizare, care este alcatuit din ISO, CEI si ITU, transformă calități cum ar fi eficiența, eficacitatea, economia, calitatea, ecologia, securitatea, fezabilitatea, compatibilitatea și interoperabilitatea în caracteristici concrete ale produselor și serviciilor necesare producerii, furnizării și utilizării acestora. Astfel, cele trei organizații elaborează soluții utile la provocările tehnice și economice cu care se confruntă mediul afacerilor, guvernele și societatea, materializându-le apoi prin publicarea lor ca standarde internaționale.
Produsele și serviciile care apar prin intermediul standardelor internaționale trebuie transportate, livrate, transferate sau schimbate printr-o altă modalitate între furnizori și clienții acestora sau beneficiarii lor finali. Aceste schimburi necesită puncte de legatură și interfețe. Standardele internaționale armonizează punctele de legatură și facilitează schimbul prin faptul că asigură o livrare mai ușoară, mai rapidă, mai sigură și mai economică. Varietatea de schimburi în care standardele au facilitat realizarea este considerabilă. Exemple sunt produsele alimentare care ajung de la fermă direct pe masa din bucătărie, materia primă pentru fabricile prelucratoare, mergând până la utilizatorii industriali, produsele care ajung la distribuitori și magazine și apoi la clienți, electricitatea care pleacă de la centralele generatoare și ajunge în industrie sau în casele oamenilor, mesajele care trec prin rețelele de telecomunicații și sistemele computerizate.
Legăturile și interfețe pe care standardizarea le ajută să devină mai eficiente și mai eficace sunt la fel de variate. Acestea pot fi mecanice, electrice sau bazate pe computer – sau combinații ale acestora. Ele sunt incluse într-o gamă care începe cu conducte și îmbinări și cuprinde echipamente de ridicat și manipulare, paleți, containere mari, comutatoare, cabluri și conectori, hardware și software pentru computere și se sfârșește cu transport, rețele de electricitate și rețele de tehnologia informației și a comunicațiilor.
În același timp, standardizarea se dezvoltă diversificat și acoperă fiecare punct (fie ca este în imediata vecinătate, fie în puncte opuse ale globului) pînă la țări întregi (la fel ca în cazul rețelelor de curent electric) și chiar toată lumea (cum ar fi rețelele ICT).
Pe lîngă faptul că realizează legătura între diversele piețe, standardele internaționale realizează legătura țărilor în curs de dezvoltare și a celor cu economii în tranziție cu cele mai noi realizări din domeniul tehnologic, facilitandu-le acestora îmbunătățirea capabilității și competitivității la export.
Pe langă avantajele tehnice și economice oferite de standardele internaționale, participarea la elaborarea acestora sporește gradul de comunicare între oameni și țări. Faptul că mii de oameni având convingeri politice și religii diferite, origini naționale, rasiale și culturale diverse se întâlnesc la ISO, CEI și ITU pentru a coopera efectiv la realizarea consensului internațional asupra standardelor, care reprezintă un aspect pozitiv important în lumea noastră, este un motiv de mândrie și de optimism.
Standardele oferă soluții, te ajută să duci lucrurile la bun sfârșit. Prin faptul că realizează o comunicare între persoane, ele reprezintă legătura ta cu lumea.

Semnatura mea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: